In interviul acordat siteului juridice.ro pe 1 iunie 2012, Titus Corlățeanu declară că accesibilitatea legislației, accesul la informații de interes public în general este un principiu extrem de important.
Andrei Săvescu:

Vorbind de modernizarea sistemului judiciar și a României în general, o chestiune controverstă în ultimii ani și o cauză pe care JURIDICE.RO a susținut-o și deasemenea mii de profesioniști ai dreptului, aproape 4000 de profesioniști ai dreptului, este legată de problema cunoașterii legii, în sensul că Monitorul Oficial al României nu este disponibil la fel cum este disponibil online Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Avem acces mult mai ușor, evident gratuit, la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și nu avem acces gratuit corespunzător la Monitorul Oficial al României decât dacă memorăm ce a apărut în fereastra de 10 zile gratuite asigurate de Monitorul Oficial… Când credeți că vom putea să avem și noi Monitorul Oficial al României așa cum este Jurnalul Oficial al Uniunii Europene?

Titus Corlățeanu:

Da, dumneavoastră ridicați de fapt problema unui principiu extrem de important: accesibilitatea legislației, accesul la informații de interes public în general, lucru care deocamdată nu prea funcționează în sistemul românesc și este o pierdere pentru cetățean în primul rând, dar pentru companii, deși companiile se mai descurcă. Ne uităm la practica celorlalte state ale UE, ne uităm și la site-ul pe care se lucrează pentru a pune legislația, liberul acces la legislația diferitelor state membre și în care România nu prea funcționează.

Lucrurile până la urmă țin de birocrație mai degrabă decât de resurse bugetare pentru că impactul bugetar n-ar fi semnificativ. Asta va presupune pentru noul Ministru al Justiției un demers birocratic, o adresă. Competența aparține Parlamentului, Camerei Deputaților, care gestionează aspecte legate de Monitorul Oficial, însă voi face un demers pe lângă secretarul general al Camerei Deputaților în speranța că legislativul de la Camera Deputaților va fi sensibilizat de Executiv, respectiv Ministerul Justiției, pentru a opera, procesa aceste modificări. Încă o dată, este un interes mult mai larg la nivelul celor interesați la liberul acces la piesele de legislație și eu cred că până la urmă vom găsi înțelegere.

Ministerul Justiției a transmis Camerei Deputației o solicitare în sensul asigurării accesului gratuit și integral la legislația României.

În cuprinsul solicitării, ministerul precizeaza că:

“există puternice argumente în sensul publicării gratuite şi disponibilităţii permanente a legislaţiei şi într-un format accesibil, a documentelor cuprinse în Partea I a Monitorului Oficial, în special din perspectiva accesibilităţii legii – cerinţa esenţială ce decurge din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dar şi din cerinţele UE – garantarea unui acces liber la legislaţie a fost deja recunoscută ca şi condiţie esenţială pentru asigurarea respectării legislaţiei. În materie penală este absolut vital ca legislaţia care incriminează fapte să fie cuprinsă şi disponibilă gratis cetăţenilor.

(…)

“actele normative cuprinse în formatul PDF al Monitorului nu pot fi in prezent nici copiate şi nici tipărite; acestea sunt disponibile pentru scurt timp pe pagina de internet a MO, după care accesul este restricţionat şi este permis doar contra cost. Legislaţiile statelor europene sunt, în general, disponibile în integralitate şi permanent pe site-urile monitoarelor oficiale, nu doar în formatul actului normativ ci şi în formatul integrat al documentului, cu includerea tuturor modificărilor subsecvente (de ex. Franţa, Belgia, R. Moldova). Mai mult, există la nivel european iniţiativa punerii pe un singur site la dispoziţia tuturor statelor membre a legislaţiilor naţionale (N-LEX). În prezent doar câteva state nu au afişată legislaţia pe acest site, printre care România, Bulgaria şi Cipru.”

Sursa: interviu acordat pe 1 iunie 2012 juridice.ro, articol juridice.ro

- Publicitate -

1 COMENTARIU