Luni, 16 iulie 2012, premierul Victor Ponta și ministrul finanțelor publice Florin Georgescu au declarat în conferință de presă următoarele [extras]:

Victor Ponta:

În perioada imediat următoare, în urma consultărilor pe care le-am avut atât pe plan intern în cadrul Ministerului de Finanţe, cât şi cu partenerii noştri pe care i-am informat asupra intenţiei noastre, dorim să propunem următoarele.

În primul rând, plata TVA la încasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 de euro, cu condiţia ca derularea decontărilor să se facă numai prin sistemul bancar. Este o măsură pe care mediul de afaceri a cerut-o de foarte mult timp, o măsură care va influenţa direct activitatea a 92% din firmele active, reprezintă un oxigen pentru economie, prin facilitarea fluxurilor de lichidităţi pentru IMM-uri, se obţine, de asemenea, reducerea evaziunii fiscale, întrucât dispar mecanismele de rambursare fictivă de TVA, cererile de rambursare se vor face doar după dovada plăţii şi, de asemenea, se includ, şi repet, în această categorie extrem de avantajoasă, numai plăţile făcute prin sistemul bancar. În acest fel, evident, reuşim să combatem orice tip de fraudă sau de evaziune fiscală.

A doua măsură pe care dorim să o adoptăm, tot în cel mai scurt timp, creşterea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare de la 20 la 50% pentru stimularea investiţiilor inovative şi crearea de locuri de muncă în industrii cu valoare adăugată mare.

A treia măsură, pe care am considerat-o absolut necesară şi în concordanţă cu ceea ce s-a adoptat la nivel european, în cadru Consiliul European, prin Pactul de creştere economică şi creare de locuri de muncă, eliminarea contribuţiilor de asigurări sociale la Fondul de Sănătate, pensii, şomaj pentru toţi întreprinzătorii care angajează persoane aflate în şomaj şi care au vârsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani. Această eliminare a contribuţiilor va funcţiona pe termen de un an, cu condiţia menţinerii ca angajat pe încă un an suplimentar de către firmă.

A patra măsură, pentru sprijinirea firmelor cu dificultăţi financiare temporare, scutirea de la plata penalităţilor pentru debitorii statului pentru obligaţiile de plată achitate în perioada 1.09.2012 – 31.12.2012.

Şi a cincea măsură, de asemenea extrem de mult solicitată de către organizaţiile neguvernamentale, fundaţii, instituţii care nu sunt înregistrate ca plătitori de TVA şi care accesează fonduri europene: am luat decizia de a asigura cadrul financiar, cadrul legislativ necesar pentru ca TVA să fie eligibil la decontare pentru proiectele finanţate din fonduri europene.

Aceste cinci măsuri sunt măsuri pe termen scurt şi măsuri pe care le vom lua rapid, pentru a sprijini în aceste zile şi în această perioadă creşterea economică şi crearea locurilor de muncă.
Toate aceste măsuri, alături de celelalte, pe care le vom pune în bugetul de stat, în proiectul bugetului de stat pentru 2013, au ca scop, repet, alături de predictibilitate şi stabilitate financiară, să asigure creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi echitatea socială, pe care, din păcate în ultimii ani, am pierdut-o. Domnul ministru dacă doriţi să adăugaţi ceva sau doriţi să răspundeţi la întrebări?

Reporter: Dacă îmi permiteţi, domnule prim-ministru, Adrian Iclozan, The Money Channel. O precizare în legătură cu angajarea persoanelor de peste 55 de ani şi a celor tinere.
Victor Ponta: Sub 25 de ani.

Reporter: Este vorba de scutirea CASS doar în cazul acestor noi angajaţi sau pentru toată masa, ca să spun aşa?
Victor Ponta: Nu. A celor care sunt acum în şomaj. Pentru că măsura, aşa cum ştiţi foarte bine, are ca scop ieşirea din şomaj a celor sub 25 de ani şi a celor peste 55 de ani, sunt cei mai afectaţi de şomaj.
Reporter: Deci, practic, în mod individual pentru fiecare.
Victor Ponta: Individual pentru noi angajări din cadrul celor aflaţi în acest moment în şomaj.
Florin Georgescu: Dacă îmi permiteţi o completare, scutirea se referă la obligaţiile angajatorului.
Victor Ponta: La angajator.
Florin Georgescu: Angajatul plăteşte în continuare, pentru a-şi avea asigurate aceste prestaţii sociale, iar atunci când îşi negociază salariul net cu angajatorul are în vedere aceste lucruri, pe de o parte să fie el asigurat pentru prestaţiile sociale viitoare, pe de altă parte este relaxat fiscal angajatorul.

Reporter: Tot pentru domnul vicepremier, puteţi să ne spuneţi exact care sunt firmele care se încadrează în categoria aflate în dificultate şi care este modalitatea tehnică pentru scutirea de la plată a penalităţii?
Florin Georgescu: Ele sunt listate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi cele care doresc să îşi achite obligaţiile către bugetul statului, bugetele locale, bugetele sociale, fac acest lucru cu scutire de penalităţi. Cele care nu vor să facă acest lucru, vor rămâne în continuare şi vor plăti, pe lângă sumele efectiv datorate, principalul, cum se numeşte, atât penalităţi, cât şi dobânzi. Deci, nu le ştiu eu nominal, sunt multe firme de acest fel.
Reporter: Nu ştiu, trebuie să aibă un „bun cazier fiscal” sau anumite condiţii?
Florin Georgescu: Nu. Pur şi simplu, cine plăteşte debitele, deci debitele restante, datoriile restante, va beneficia de acest regim de facilităţi.

Referințe / Surse:
Declarații de presă susținute de premierul Victor Ponta și de ministrul de Finanțe, Florin Georgescu, la Palatul Victoria

- Publicitate -