Intrebare – Problema fiscala: Va rugam sa ne specificati urgent si la obiect cum poate echipa de control sa demonstreze unei societati, daca masina care este achizitionata pe firma si am avut intr-o luna doar in 5 zile foi de parcurs cu bonuri de benzina, ca a fost folosita si in interes personal?

Raspuns – solutie PortalContabilitate.ro:
In conformitate cu prevederile art. 106 din Codul de procedura fiscala, contribuabilul are obligatia sa colaboreze la constatarea starilor de fapt fiscale. Acesta este obligat sa dea informatii, sa prezinte la locul de desfasurare a inspectiei fiscale toate documentele, precum si orice alte date necesare clarificarii situatiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal.
Asadar, societatea trebuie sa prezinte toate documentele si informatiile necesare pentru a dovedi ca autoturismul a fost utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice.

Dovada poate fi efectuata cu foile de parcurs intocmite precum si orice alte documente/date relevante in scest sens. Foile de parcurs cuprind numarul de kilometri parcursi pe fiecare ruta in parte (KM la plecare – KM la sosire = KM efecuati). Astfel, in foaia de parcurs se consemneaza toti kilometri efectuati, atat kilometri parcursi in interesul societatii cat si kilometri parcursi in interes personal. Numarul de kilometri inscris in foaia de parcurs trebuie sa corespunda cu numarul de kilometri de la bordul autoturismului.

Autor: Vigi Radu – expert PortalContabilitate.ro | Articol preluat cu acordul editurii Rentrop & Straton.

- publicitate -