Comentarii și întrebări privind intentia Guvernului de a introduce un regim diferențiat la TVA la alimente

22

Premierul declara că susține introducerea de la 1 ianuarie 2013 a unei TVA diferenţiată. Din TVA de 24%, 9% va fi reţinut pentru bugetul de stat şi 15% va fie rambursat producătorului, în măsura în care, evident, prezintă facturi şi în măsura în care toate operaţiunile comerciale sunt făcute în mod legal şi înregistrate fiscal.

1. Este iresponsabil să decizi fără să cunoști impactul economic al deciziei luate, fără să publici o fundamentare. Eu, potențial sau actual investitor în agricultură cum să reacționez? Poate decid să amân livrările și să acumulez stocuri, pentru a le vinde după 1 ianuarie 2013 pentru a primi 15%. Efectul în piață și asupra prețului este devastator.

- Publicitate -

2. Este incompetență să publici articole de presă în care să anunți că se va aplica o cotă redusă sau diferențiată de TVA la alimente. TOTAL ERONAT. Numai regimul TVA anunțat este difenețiat, cota rămăne cea standard de 24%. Consumatorul va achita tot 24%.

3. Guvenul anunță această intenția fără a menționa dacă directiva UE prevede posibilitatea unui stat membru să aplice acest regim diferențiat. Sistemul TVA este comun în Europa și este reglemetat prin Directiva 2006/112/CE.

4. TVA este ACHITATĂ de către consumator, nu de către producător, deci suma reprezentând 15% din valoare poate fi RAMBURSATĂ numai consumatorului, și nu producătorului. Dacă aceste sume sunt achitate producatorului, atunci se numește subvenție sau ajutor de stat.

5. TVA se achită de către consumatorul final, dar se colectează de stat în cascadă de la toți agenții economici (..furnizorii producătorului, producător, distribuitor, hipermarket) din cadrul circuitului produsului. Cum se deduce TVA? Dacă am colectat 24 de lei și am TVA deductibil 20 de lei, potrivit regulilor în vigoare, am de virat la stat 4 lei, iar statul are de achitat către mine 15 lei (oare?!?)

5. Eu, producator agricol din Ungaria care vând marfă în hipermaket din România primesc 15%? Dacă nu, atunci principiile pieței unice europene se mai aplică în România?!?

- Publicitate -