Intrebare – Problema fiscala: 1. Daca in perioada 01.01.2012 – 30.06.2012 TVA aferent la valoarea reziduala era deductibil 50%?
2. Daca incepand cu 01.07.2012 deducerea in proportie de 50% a TVA se aplica si pentru contractele de leasing in derulare, livrarea masinii facandu-se inainte de aceasta data 01.07.2012 (art.145)?

Raspuns – Solutie fiscala: Pana la 30 iunie 2012, deductibilitatea limitata a TVA pentru TVA aferent avansului si ratelor ce finantau un vehicul rutier pentru transportul de persoane, nu era afectata de prevederea normativa.
Astfel, daca autoturismele erau utilizate in activitatea firmei, TVA – ul de avans si de la rate era deductibil, conform regulilor generale de deducere aplicabile si altor achizitii, conform art. 145 din Codul fiscal.
Intr-adevar, confirmam opinia dvs, limitarea deducerii TVA la 50% a fost aplicabila valorii reziduale, conform art. 145^1 din Codul fiscal. Consideram ca acest autoturism nu a fost utilizat intr-una din exceptiile ce permit deducerea integrala, cum ar fi utilizarea de agenti de vanzari, pentru paza, protectie, curieri.

Incepand cu 01 iulie 2012, prin OUG 24/2012, se reformuleaza atat prevederile de la art. 24 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal,cat si art. 145^1 din Codul fiscal, ce stabileste ca regula generala deducerea limitata a tuturor cheltuielilor in legatura cu vehiculele de persoane, in procent de 50% si a TVA de la costuri sau achizitiile, importul, achizitia intracomunitara, si leasingul de autoturisme.

Subliniem faptul ca deducerea la 50% este functionabila, atat pentru avans, rate, cat si valoarea reziduala, chiar daca punerea la dispozitie a autoturismului s-a facut anterior datei de 01 iulie.

Insa, spre deosebire de reglementarile anterioare, se va deduce integral atat costurile, cat si TVA in legatura cu aceste autoturisme daca sunt utilizate in mod exclusiv in activitati economice.

Aplicare efectiva a acestor prevederi a fost adopta prin HG 670/13.07.2012, ce modifica normele de aplicare a Codului fiscal ,iar opinia noastra de mai jos este exprimata in temeiul pct. 45^1 din HG 44/2004, cu modificarile aferente.

Legiuitorul a detaliat ca se refera la costurile directe cu autoturismul cum sunt: combustibili, lubrifianti, piese de schimb,reparatii, revizii, asigurari, chirii dar si la roviniete, impozite locale, dobanzi si comisioane, diferente de curs daca sunt aferente acestor autoturisme.

In costuri intra si partea de TVA nedeductibila aferenta achizitiilor/costurilor, anterior aplicarii procentului de 50% deducerea la calulul impozitului pe profit, avand in vedere prevederi similare de deducere limitata la 50% si pentru TVA.
Face exceptie de la deducerea la 50% cheltuiala cu amortizarea autoturismului, ce ramane deductibila conform reglementarilorgenerale aplicabile pentru amortizare.

Ce se intelege prin utilizare in mod exclusiv economic?
Legiutorul stabileste ca se va intelege prin folosinta in mod exclusiv economic, utilizarea la deplasarile catre clienti sau furnizori in tara si in straintate, deplasari in locatii unde se afla puncte de lucru ale entitatii economice, deplasari la banca, vama, autoritati fiscale, eplasarea la posta, utilizarea autovehiculului de persoane cu atributii de conducere in exercitarea activitatii, deplasari pentru interventii.

Deoarece legiutorul a stabilit ca exemplele de mai sus nu sunt limitative, putem afirma ca utilizarea autovehiculului este in mod exclusiv economic daca se utilizeaza pentru activitatea respectivului operator economic, iar in lipsa utilizarii autoturismului activitatea acestuia fie nu se realizeaza fie este afectata.

Cum se justifica utilizarea exclusiv economica?

Justificarea utilizarii in scopuri economice se face pe baza documentelor justificative pentru diferitele tipuri de cheltuieli,inregistrate dupa natura acestora, iar pentru costurile cu combustibilii, justificarea deducerii se realizeaza prin intomirea foilor de parcurs.

Foile de parcurs trebuie sa contina minim urmatoarele informatii:
-categoria de vehicul utilizat;
-scopul si locul deplasarii;
-numarul de kilometri parcursi;
-norma proprie de consum de carburant pe kilometru parcurs.

Autor: Adrian Benta – expert PortalContabilitate.ro | Articol preluat cu acordul editurii Rentrop & Straton.

- Publicitate -