Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Liviu Voinea a declarat pentru HotNews.ro:
„Cel mai important in zona de politici fiscale este ca i-am convins pe reprezentantii institutiilor financiare internationale de faptul ca aplicarea TVA la incasare nu va avea impact negativ pe buget, nici macar pe cash-flow pe termen scurt. Am primit acceptul pentru aceasta masura, fara a ni se cere masuri compensatorii pe partea de venituri. Masura va fi bine pregatita administrativ; ea va fi trecuta in ordonanta de guvern de modificare a codului fiscal care va fi adoptata in luna august, urmand sa fie elaborate apoi normele metodologice si ghidul de aplicare”
Guvernul propune ca exigibilitatea TVA să fie momentul încasării facturii. Conform acestui sistem, societatea care emite factura va avea obligația de a vira TVA la stat după încasarea sumei facturate, iar societatea beneficiară va avea dreptul de a deduce TVA la data plăţii facturii primite. Această măsură poate fi aplicată numai de societățile cu CA anuală de maxim 500.000 euro și numai dacă decontarea se va realiza prin bancă.
Secretarul de stat MFP a mai declarat că:
„Riscul de flux financiar negativ este zero pe relatia directa intre companii private si este extrem de mic pe relatia cu statul, stimuland statul sa plateasca la timp facturile catre micii intreprinzatori”.
„In prezent, o firma A cu o cifra de afaceri sub 500.000 de euro emite o factura catre firma B. Firma A trebuie sa plateasca imediat TVA-ul la stat, iar firma B isi deduce imediat TVA-ul de la stat. Prin implementarea platii TVA-ului la incasare, firma A nu va plati TVA decat la incasarea facturii, iar firma B nu va putea sa isi deduca TVA-ul decat in momentul in care face dovada platii prin banca. Acesta este motivul pentru care nu exista gaura la buget, pentru ca statul nu mai colecteaza imediat de la IMM, dar nici nu mai debiteaza firma mare, care amana platile catre IMM”.
Referinţe, surse:
– articol Hotnews.ro 10 august 2012