Guvernul Ponta a mers la negocierile cu FMI fără studii de impact prin care să convingă finanţatorii internaţionali de sustenabilitatea bugetară a tuturor măsurilor fiscale pe care le are în vedere.

Eugenia Barna, preşedintele Co­misiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, referitor la reducerea TVA la 9% pentru alimentele de bază, plata TVA la încasare şi impozitarea regresivă a veniturilor, a declarat:

„Cei de la FMI şi Comisia Europeană sunt foarte deschişi la propunerile pe care le are şi Guvernul şi în aceeaşi măsură şi o serie de parlamentari, însă trebuie făcute studii de impact. Dânşii nu au nimic împotriva ideii respective, dar trebuie făcute studii şi calcule. Nu sunt împotriva acestor măsuri, ci sunt foarte deschişi la orice propunere”.

Ce a acceptat FMI din propunerile Guvernului pentru acest an:
– Firmele care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau mai mare de 55 ani nu vor plăti pentru aceştia, pentru o perioadă de un an, contribuţii de asigurări sociale, dacă persoane astfel angajate vor fi menţinute încă un an după expirarea facilităţii. Angajatul va achita contribuţiile aferente, facilitatea fiind valabilă doar pentru angajator.
– Plafonul de deductibilitate a cheltuielilor poate creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării.
– Asigurarea unor sume suplimentare la nivelul autorităţilor locale în vederea onorării obligaţiilor către persoanele cu dizabilităţi, precum şi pentru plata arieratelor, respectiv datorii restante ale autorităţilor locale către diverşi furnizori şi diverşi creditori.
– Plata TVA la încasarea facturii, şi nu la emiterea ei, pentru companiile cu cifra de afaceri de până în 500.000 de euro a fost agreată de instituţiile internaţionale. Dar măsura s-ar putea aplica efectiv de la 1 ianuarie 2013, şi nu din acest an cum spera Guvernul.
– Decalarea calendarului de privatizări şi a selecţiei managerilor privaţi
– Privatizarea Oltchim până la mijlocul lunii septembrie, cu un investitor strategic.
– Privatizarea Transgaz, listările complexurilor energetice Oltenia şi Hunedoara vor avea loc în luna septembrie.
– Electrica Distribuţie şi Electrica Furnizare au ca termen de listare începutul anului viitor.
– Complexul Energetic Oltenia şi Electrica Furnizare vor avea manager general privat până la sfârşitul lunii august, respectiv septembrie.
– Romgaz, Transgaz şi Nuclearelectrica vor avea manageri privaţi până la sfârşitul acestui an, iar Hidroelectrica va avea conducere privată şi va fi listată în momentul în care va ieşi din insolvenţă.
– Ministerul Transporturilor s-a angajat să privatizeze CFR Marfă până în luna decembrie.
– Statul român ar putea scoate la vânzare chiar şi pachetul majoritar de acţiuni al Tarom dacă oferta de privatizare a 20% din acţiunile operatorului aerian naţional nu este atractivă.

Măsuri în ceaţă
– Finalizarea la sfârşitul anului a draftului de act normativ pentru impozitarea veniturilor excepţionale. O formulă de impozitare urmează să se stabilească cu asistenţa Băncii Mondiale.
– Ministerul Sănătăţii amână data la care va introduce sistemul prin care pacienţii vor fi taxaţi la fiecare vizită la medic sau în spital. Legea va fi mai întâi discutată cu asociaţiile de pacienţi.
– TVA va fi eligibilă pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE.
– Firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalităţilor aferente dacă achită obligaţia principală şi dobânzile în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012.

Măsuri respinse pentru moment
– Reducerea TVA la 9% pentru produsele agroalimentare.
– Revenirea la sistemul de impozitare progresivă a veniturilor.

- publicitate -

Referinţe, surse:
articol zf.ro 14 august 2012