PFA – profesie liberala – contributii si impozit

1732

Intrebare – Problemă fiscală: O PFA contabilitate – profesie liberala are incheiat cu casa de sanatate contract si achita anual 5,5 % din venitul net, titularul PFA a incheiat cu casa de pensii contract si in prezent se achita 232 lei lunar. Toate astea pe langa 16% aplicat la venitul net care se achita la finante. Mai avem si alte obligatii ?

Raspuns – soluţie PortalContabilitate.ro: Aceste trei obligatii de plata, precum si metodologia de calcul sunt corecte.

Incepand cu data de 01.07.2012, odata cu intrarea in vigoare a Capitolului II „Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica” al titlului IX^2 „Contributii sociale obligatorii” din Codul fiscal, nou introdus prin OUG 125/2011, se schimba atat metodologia de determinare a acestora, cat si virarea lor.

Astfel, incepand cu data de 01.07.2012, competenta de administrare a contributiilor sociale datorate in conformitate cu prevederile capitolului II revine ANAF (administratiilor financiare in raza carora contribuabilul isi are domiciliul fiscal) – conform art. V din OUG 125/2011.
Acest lucru presupune ca inclusiv contributiile sociale (CAS si sanatate) vor fi declarate si achitate la ANAF, si nu la Casa de pensii sau Casa de sanatate.
In continuare vom face o mica prezentare a contributiilor si impozitului datorate de PFA incepand cu 01.07.2012:
Despre CAS:
– baza lunara la care se aplica CAS, in cazul PFA, este venitul declarat de titularul PFA la ANAF (adica este venitul la care acesta doreste sa se asigure pentru pensie), care nu poate fi mai mic de 35% din salariul mediu brut (trebuie sa fie cel putin egal cu 741 lei) – art. 296^11 alin. (1) Cod fiscal.
Cota este de 31.3%, rezultind o suma de plata de 232 lei lunar.
Plata CAS se efectueaza trimestrial in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru – art. 296^24 alin. (3) Cod fiscal.
Platile efectuate in cursul anului sunt anticipate, urmand ca la finalul anului, prin depunerea declaratiei privind venitul realizat, AFAF sa efectueze regularizarile privind CAS.

Despre sanatate:
– baza lunara o constituie diferenta dintre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozbile), exclusiv cheltuielile reprezentind contributii sociale – art. 296^22 alin. (2), stabilita de organul fiscal pe baza declaratiei de venit estimat, depusa de contribuabil – art. 296^24 alin. (2).
Rezulta, asadar, ca dupa 01.07.2012 contributiile sociale (CAS si sanatate) devin cheltuieli nedeductibile pentru stabilirea bazei pentru sanatate.
Cota este de 5.5%.

Plata contributiei de sanatate se efectueaza trimestrial, patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru – art. 296^24 alin. (4).
Platile efectuate in cursul anului sunt anticipate, urmand ca la finalul anului, prin depunerea declaratiei privind venitul realizat, AFAF sa efectueze regularizarile privind sanatatea.

Execeptiile de la plata contributiilor sociale nu sunt prevazute decat la CAS, in cazul in care titularul PFA obtine si alte venituri, cum ar fi: salarii, pensii etc. – art. 296^21 alin. (2).
Pentru sanatate nu sunt prevazute exceptii de la plata.

Despre impozit:
– baza o reprezinta venitul net, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol, cotizatiile platite la asociatiile profesionale – art. 48 alin. (6) din Codul fiscal.

In cadrul cheltuielilor deductibile pentru calculul impozitului pe venit intra si contributiilr sociale ale contribuabilului – punctul 38 alin. 15 din normele date in aplicarea art. 48 din Codul fiscal.
Activitatile desfasurate sub forma profesiilor liberale sunt asimilate activitatilor independente (generic numite PFA), fiind supuse regulilor de impunere, atat cu impozit, cat si cu contributii, ale acestora – art. 46 Cod fiscal.

In afara de aceste trei impozite (impozit pe venit, CAS si sanatate), un PFA (profesie liberala), catre bugetul de stat, nu mai are si alte obligatii.

Autor: Otilia-Mihaela Roman – expert PortalContabilitate.ro | Articol preluat cu acordul editurii Rentrop & Straton.

- Publicitate -

8 COMENTARII

 1. Buna ziua! Am si eu o intrebare. In luna mai mi-am infiintat un pfa, am ajuns la finante sa ma inregistrez si mi-au lipsit niste acte in dosar si mi s-a spus ca pot sa merg in alta zi. A trecut o luna si nu am ajuns iar dupa aceea am fost plecata din tara pana acum. Imi puteti spune va rog ce este de facut? Ce sanctiuni o sa primesc?

 2. La PFA profesii libere in cadrul cheltuielilor deductibile intra:
  – combustibil transport;
  – asigurare casa, masina, etc;
  – plata gaz, lumina. intretinere conform contractului de comodat;
  – cheltuielile pentru cele 3 taxe CAS,pensie,impozit.
  Va rog un raspuns concret.
  Multumesc.

 3. Buna ziua,

  V-as ruga sa ma lamuriti in legatura cu o afirmatie din articolul de mai sus referitor la contributia la CAS a persoanelor fizice autorizate:

  „Platile efectuate in cursul anului sunt anticipate, urmand ca la finalul anului, prin depunerea declaratiei privind venitul realizat, AFAF sa efectueze regularizarile privind CAS.”

  In conditiile in care contributia la CAS se calculeaza pe baza unui venit declarat la care contribuabil doreste sa se asigure, despre ce regularizare este vorba? Are vreo importanta ce venituri realizeaza anual acea persoana daca ea doreste sa se asigure de exemplu la venitul minim obligatoriu (acum de 778 de lei lunar)?

  Multumesc.

  • Regularizarea la CAS se refera la faptul ca, in cursul anului, desi titularul PFA-ului are obligatia de a plati anumite sume stabilite, intr-adevar, la o baza fixa, acesta nu si le achita (din diverse motive). Ca urmare, pina la urma trebuie sa achite toate sumele stabilite prin contractul cu Casa de Pensii si neachitate in cursul anului.

  • Potrivit codului fiscal se plateste CASS pt. toate veniturile obtinute. Daca un pensionar detine PFA, trebuie sa plateasca si pt PFA, chiar daca i se retine contributia din pensii. Este valabil si in cazul salariatilor, acestia datoreaza CASS la veniturile salariale, dar daca detin PFA vor plati si pt PFA.
   Nu este dubla impunere, pt ca nu se impoziteaza acelasi venit de doua ori.