TVA la incasarea facturii – pantera roz cu dintii ascutiti

125

Autor: Adrian Benta – consultant fiscal, expert PortalContabilitate.ro

Pe cat de mare a fost dorinta si asteptarea in legatura cu masura anuntata cu surle si trambite pe canalele mas media, pe atat de mare a fost dezamagirea unor persoane interesate, la analiza transpunerii in practica, a masurii de colectare a TVA la incasarea facturii, respectiv deducerea TVA la plata facturii, conform ultimului proiect de modificare a Codului fiscal, pus in atentia opiniei publice.

Cum a fost prezentarea initiala?

Potrivit tuturor comunicatelor de presa, a conferintei tinute de Primul ministru, a Secretarului de stat din Ministerul Finantelor Publice cu atributii in domeniu, autoritatile guvernamentale au spus ca vor adopta urmatoarea procedura:
– pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, ce au realizat o cifra de afaceri pana la 500.000 euro, colectarea TVA de la livrarea de bunuri/prestarea de servicii devine exigibila la data incasarii facturii de la clienti;
– in mod similar, deducerea TVA de la achizitiile efectuate de aceste persoane cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro, este posibila numai la data platii facturilor catre furnizori;
– platile se vor deconta numai prin sistemul bancar, pentru limitarea fraudelor posibile a se realiza prin platile cu numerar.

Ce rezulta din proiectul de modificare a Codului fiscal?

Cifra de afaceri luata in calcul se refera la anul precedent si este in valoare de 2.250.000 lei, iar sistemul de deducere, respectiv colectare a TVA la data platii /incasarii facturii este obligatoriu pentru persoanele cu cifra de afaceri mai mica decat aceasta suma.

– Deducerea TVA de la achizitiile de bunuri si servicii se poate face numai la data platii facturii catre furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii.
– Colectarea TVA se va face la data incasarii facturii, daca aceasta data este intr-un termen de 120 de zile de la data facturarii, livrarii bunurilor/prestarii serviciilor.
– Daca incasarea acestor facturi nu se realizeaza in acest termen de 120 de zile, exigibilitatea TVA colectata intervine in a 120 – a zi de la data emiterii facturii sau de la data la care trebuia emisa factura. Practic, voi achita acelasi TVA neincasat de la client, cu o perioada de gratie de 4 luni, insa voi pierde anumite drepturi de deducere.

Ce se intampla cu TVA – ul de la achizitie, daca nu se plateste factura? Devine deductibil dupa cele 120 de zile?

Daca din aceleasi motive obiective, pe care le are clientul meu ce nu imi achita factura, atunci cand societatea noastra nu plateste contravaloarea bunurilor si serviciilor catre furnizor o perioada mai mare de 120 de zile, nu isi poate exercita dreptul de deducere a TVA, insa va plati TVA de la vanzare la expirarea celor 120 de zile de la neincasarea facturilor de livrare catre clienti.

Observam in fapt ca prin lipsa TVA – ului deductibil, TVA colectata se datoreaza integral la pretul vanzarii, incalcandu-se principiul neutralitatii TVA.

In esenta, se acorda o perioada de gratie de 4 luni la plata TVA colectat si neincasat, fara sa pot exercita acelasi drept de deducere in mod simetric la facturile neplatite in acest termen.
Desigur, daca plata se efectueaza la o perioada mai indelungata, 1 sau 2 ani, in interiorul termenului de prescriptie, la data platii se poate exercita dreptul de deducere.
Deducerea trebuie sa respecte si celelalte reglementari, respectiv trebuie urmarit scopul pentru care se efectueaza achizitia.

De cand se aplica masura?

Pentru persoanele ce se incadreaza la acest criteriu al cifrei de afaceri, masura se aplica incepand cu 01 ianuarie 2013.
Astfel, incadrarea in plafonul de 2.250.000 lei se va raporta la perioada 01 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012, iar persoana impozabila are obligatia sa depuna la autoritatea fiscala pana pe 25 octombrie 2012, o notificare din care sa rezulte cifra de afaceri pentru perioada amintita.

Cum se va aplica masura in anii urmatori, presupunand ca va fi adoptata in aceasta forma?

Persoanele inregistrate in scopuri de TVA ce in anul precedent au realizat o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei, aplica masura colectarii TVA la incasare, respectiv deducere TVA la plata facturii, incepand cu 01 februarie a anului urmator.

– Pana pe data de 31 ianuarie, aceste persoane au obligatia sa depuna o notificare la autoritatea fiscala, cu plafonul cifrei de afaceri realizat in anul precedent.

– In luna ianuarie a respectivului an, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, aplica sistemul pe care l-a utilizat in anul precedent.

Ce se intampla daca in perioada de 120 de zile sunt incasari partiale? Cum se colecteaza TVA?

Daca in perioada aceasta de 120 de zile intervine o incasare de la client, colectarea TVA se face proportional cu valoarea incasarii in total factura. Astfel, se va utiliza urmatorul procedeu de calcul:
– se prezuma ca valoarea incasarii cuprinde si TVA facturat catre client;
– se determina TVA colectata din incasare prin metoda sutei majorate. Exemplu cu procentul de 24% este 24 x 100 / 124.

Cum se deduce TVA la platile partiale?

In mod similar cu determinarea TVA colectata la incasari partiale, exercitarea dreptului de deducere a TVA la platile partiale catre furnizori, urmeaza procedura:
– se prezuma ca valoarea platii catre furnizor cuprinde si valoarea TVA deductibil;
– se determina TVA de dedus prin plata facturii, cu metoda sutei majorate.

Cand nu se aplica masura exigibilitatii TVA la incasare?

Fac exceptie de la masurile de exigibilitate a TVA la incasare, urmatoarele tipuri de activitati:
• livrari de bunuri sau prestari de servicii supuse taxarii inverse de catre beneficiarul livrarii bunului/prestarii serviciului;
• livrari de bunuri sau prestari de servicii ce sunt scutite de TVA;
• activitatile economice supuse regimurilor speciale a TVA, cum sunt regimul agentiilor de turism, regimul bunurilor second – hand, regimul operelor de arta;
• livrari de bunuri sau prestari de servicii a caror contravaloare este incasata total sau partial cu numerar, iar platitorul facturii este o persoana juridica, persoana fizica autorizata, un liber profesionist sau o asociere fara personalitate juridica.

Sa ne amintim cateva elemente de contabilitate a TVA ce ar putea fi aplicate.

Legiuitorul nu a stabilit procedura de contabilitate a TVA, astfel incat va propunem urmatoarea forma de contabilizare, ce ar putea fi totusi influentata de normele de aplicare, daca legiuitorul doreste si detalierea acestui aspect.

– TVA achizitii: SC X SRL, persoana juridica romana, inregistrata in scopuri de TVA, achizitioneaza marfuri de la SC Y SRL, persoana juridica romana, inregistrata in scopuri de TVA, in suma de 10.000 lei + TVA 24%.

Contabilitate achizitie:
371 „Marfuri” = 401 „Furnizori” cu suma de 10.000 lei
4428 „TVA neexigibil” = 401 „Furnizori” cu suma de 2.400 lei

Plata prin banca a facturii:
401 „Furnizori” = 5121 „Conturi la banci in lei” cu suma de 12.400 lei

Exercitarea dreptului de deducere la data platii facturii:
4426 „TVA deductibila” = 4428 „TVA neexigibil” cu suma de 2.400 lei

– TVA livrari: SC X SRL, persoana juridica romana, inregistrata in scopuri de TVA, livreaza marfurile achizitionate mai sus catre SC Z SRL, persoana juridica romana, inregistrata in scopuri de TVA, in suma de 12.000 lei + TVA 24%.

Contabilitate livrare:
4111 „Clienti” = 707 „Venituri din vanzarea marfurilor” cu suma de 12.000 lei
4111 „Clienti” = 4428 „TVA neexigibila” cu suma de 2.880 lei

Incasare prin banca a facturii in termen de 90 de zile de la livrare:
5121 „Conturi la banci in lei” = 4111 „Clienti” cu suma de 14.880 lei

Colectarea TVA:
4428 „TVA neexigibila” = 4427 „TVA colectata” cu suma de 2.880 lei.

Autor: Adrian Benta – consultant fiscal, expert PortalContabilitate.ro |

 

 

 

 Articol preluat cu acordul editurii Rentrop & Straton.

- Publicitate -