[P] Sfaturi practice: Cum procedam in cazul diferentelor suplimentare de TVA stabilite in urma unui control fiscal?

364

Conform noilor prevederi ale Codului fiscal in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010, persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal, in urma caruia au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie catre beneficiari.

Cu alte cuvinte, diferentele suplimentare de TVA stabilite in urma unui control fiscal in sarcina oricarei persoane impozabile pot fi rectificate prin emiterea unor facturi de corectie.

Pe facturile de corectie emise se va face mentiunea ca acestea au fost emise dupa controlul fiscal.

De asemenea, aceste facturi de corectie vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de TVA – „Facturi emise dupa inspectia fiscala”. Aceasta sectiune a fost introdusa in noul formular al decontului de TVA aprobat prin Ordinul Presedintelui ANAF nr. 77/2010 si se regaseste la finalul formularului.

Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 145147^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Studiu de caz

O societate comerciala avand sediul activitatii economice in Romania (pentru scopul acestui studiu de caz aceasta va fi denumita in continuare “RoCo”) factureaza in luna ianuarie 2010 servicii de transport intern de marfa efectuate pe teritoriul Romaniei catre o societate stabilita in Elvetia. Dintr-o eroare, societatea din Romania considera ca trebuie sa aplice regula de baza pentru tranzactii B2B. Asadar, RoCo emite facturi fiscale catre societatea din Elvetia fara a aplica 19% TVA.

In luna septembrie 2010, RoCo face subiectul unei inspectii fiscale. In cadrul controlului, inspectorii fiscali constata eroarea in ceea ce priveste stabilirea si aplicarea corecta a TVA colectata. Prin urmare, in baza raportului de inspectie fiscala, RoCo este obligata la plata diferentelor de TVA stabilite aferente serviciilor prestate in luna ianuarie in beneficiul societatii din Elvetia.

In consecinta, RoCo va emite o factura de corectie pentru valoarea TVA aferenta serviciilor mai sus amintite. Mai mult, aceasta facturi fiscale va fi inscrisa in decontul de TVA aferent lunii septembrie 2010 in sectiunea speciala „Facturi emise dupa inspectia fiscala”.

Nu in ultimul rand, in anumite conditii, societatea din Elvetia va avea posibilitatea de a solicita rambursarea TVA astfel facturata.

Atat pentru informatii suplimentare cu privire la TVA, cat si pentru a afla mai multe despre iTax Cod fiscal – Pachet TVA 2010, un instrument puternic care sa va ajute sa evitati greselile in facturarea si declararea serviciilor va invitam sa vizitati www.taxpedia.ro.

– articol publicat de Taxpedia –

- Publicitate -