Toată lumea este de acord că pentru creșterea gradului de conformare voluntară, informațiile despre obligațiile fiscale trebuie să fie în primul rând ușor accesibile pentru contribuabili.

Cu toate că în ultimii ani, portalul ANAF – anaf.ro – a fost închis pentru mentenanță de multe ori, cel puțin odată pe lună, pagini importante din portalul anaf.ro nu sunt funcționale dacă utilizezi browser-ele Chrome (Google) sau Firefox (Mozilla) pentru a naviga pe internet. Această problemă este de cel puțin 4 ani.

Cea mai importantă pagină pentru informarea contribuabilului este Asistență contribuabil. Aceasta conține următoarele secțiuni:
Despre impozitul pe venit
Formular pentru sesizări
ANAFI – bază de date cu întrebări frecvente
Despre taxa pe poluare
Despre TVA
Despre accize
Preţuri medii produse agricole
Calendarul obligaţiilor fiscale în 2012
Programe utile
Asistenţă prin e-mail
Toate formularele, cu explicaţii
Norme de venit
Arhiva materialelor informative elaborate de ANAF
Nomenclatoare
Clasificarea ocupaţiilor
Codurile IBAN
Codurile CAEN
Cursuri valutare
Convenţii pentru evitarea dublei impuneri
Telefoane
Adrese unităţi fiscale
Sedii trezorerii
Diverse

Linkurile către aceste secțiuni nu sunt vizibile dacă intri pe pagina ANAF folosind browser-ele Chrome (Google) sau Firefox (Mozilla). Mai mult, nu există niciun mesaj de informare privind recomandarea de a utiliza Internet Explorer.

Pentru exemplificare, redăm mai jos două screen captures:

- publicitate -

Internet Explorer (Microsoft)

Chrome (Google) sau Firefox (Mozilla)

Potrivit statisticilor de specialitate IT, la nivel global Google Chrome este browser-ul numarul 1 in topul celor 5 browsere din lume. În România, peste 70% dintre utilizatori (a se citi contribuabili) folosesc Google Chrome sau Mozilla Firefox. La inceputul lui septembrie 2012, în Romania, gradul de utilizare al browser-elor era:
1. Google Chrome: 36.84%;
2. Mozilla Firefox: 35.23%;
3. Internet Explorer: 18.47%;
4. Opera browser: 7.03%;
5. Apple Safari: 1.71%

În acest context, și având în vedere cele 15 milioane lei alocate recent pentru actualizarea sistemului IT al ANAF, adresăm ANAF rugămintea să înceapă cu actualizarea portalului anaf.ro.

1 COMENTARIU