Miercuri, 12 septembrie 2012, prim-ministrul Victor Ponta a cerut Ministerului de Finanţe să publice cât mai repede normele de aplicare privind plata TVA la încasarea facturii. Premierul a declarat că mulţi i-au zis plata TVA la încasare este cea mai bună măsură din ultimii zece ani.

Declaraţii Victor Ponta:

Asta ne va permite și să construim un buget pentru 2013 cu o mult mai judicioasă folosire a banilor publici şi să construim bugetul pe 2013 pornind de la ceea ce am adoptat deja – şi o să rog Ministerul de Finanţe să nu întârzie cu normele de aplicare vizavi de TVA la încasarea facturii, că oamenii s-au obişnuit cu minciunile celor de la PDL şi este greu acum să ne câştigăm noi credibilitatea pe care ei au pierdut-o. Mulţi mi-au zis este cea mai bună măsură pe care a făcut-o vreun Guvern în ultimii zece ani, dar să vedem normele de aplicare. Vă rog să scoateţi cât mai repede normele de aplicare pentru ca oamenii să vadă că ne ţinem de cuvânt, aşa cum ne-am ţinut şi cu alte lucruri.

In Monitorul Oficial nr. 0621 din 29.08.2012 a fost publicată OUG 15/23, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Actul normativ reglementează o serie de modificări aplicabile începând cu 1 ianuarie 2013, dintre care menţionăm:
– exigibilitatea (plata) TVA la încasarea facturii – sistemul de TVA la încasare;
– modificarea procedurii de emitere a facturii;
– reglementarea fiscală a facturii electronice;
– organizarea registrului persoanelor impozabile ce aplicaă sistemul de TVA la incasare;
– reformulări pentru situaţiile când se impune ajustarea TVA la bunurile de capital si pentru alte active altele decat bunurile de capital;
– modificări la aplicarea asigurărilor sociale, câteva corelaţii cu prevederile din legea pensiilor.

- publicitate -

1 COMENTARIU