Bradley Birkenfeld este un fost bancher american, în vârstă de 47 de ani, care a primit 104 milioane dolari de la IRS (Internal Revenue Service) în calitate de avertizor de integritate (denunțător), deoarece a furnizat IRS informații care au condus la descoperirea unor fraude masive.

În 2007, în calitate de angajat al băncii UBS, americanul a dat informații Departamentului de Justiție, care a dus la o înțelege prin care banca UBS a plătit 780 milioane dolari pentru a evita urmărirea penală.

În 2008, Birkenfeld a pledat vinovat pentru conspiratie la frauda și a fost condamnat în 2009 la 40 de luni de închisoare. Multe grupuri de advocacy din lume au criticat urmărirea penală a lui Birkenfeld.
În august 2012, Birkenfeld a fost eliberat din închisoare și acum locuiește sub supraveghere la casă specială în New Hampshire, și este programat să fie complet eliberat și pus pe probațiune, în noiembrie 2012.
Între timp, la începutul lunii septembrie 2012, IRS a plătit fostului banker un premiu de 104 milioane dolari, în calitate de avertizor corporativ.

In plus față de plata celor 780 milione dolari în 2009, banca elvețiană a oferit fiscului american informații bancare despre 4.500 de clienți americani.

Divulgarea de banca elvețiană a informațiilor bancare a a provocat o dezbatere politică aprinsă în Elveția, înainte de fi aprobată de Parlamentului țării. Această decizie a provocat panică în rândul americanilor bogați, dintre acestea 14.000 s-au alăturat programului de amnistie fiscală pentru a evita eventualele consecințe. Oficialii fiscului american spun că programul de amnistie a ajutat statul să recupereze mai mult de 5 miliarde dolari in taxe neplătite.

- publicitate -

Premiul domnului Birkenfeld, cea mai mare plătită vreodată de IRS, este un punct de reper pentru programul de avertizore al fiscului american, program care oferă recompense informatorilor de până la 30 la sută din eventualele amenzi și taxe neplătite recuperat de guvern.

Domnul Birkenfeld a încasat mai mult de 4.600 dolari pentru fiecare oră petrecută în închisoare, iar declarația avocatului său este foarte sugestivă: IRS a trimis 104 milioane de mesaje către avetizori din toate lumea, faptul că există acum un mod sigur și securizat de a raporta frauda fiscală.

Premiul de $104 milioane este integral impozabil, fiind asimilat veniturilor normale.

În România nu exista un astfel de program, dar există în vigoare Legea nr. 571/2004 privind protecţia personalului din autorităţile publice, instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii.

Legea nu prevede recompense și reglementează unele măsuri privind protecția persoanelor care au reclamat sau au sesizat încălcări ale legii în cadrul autorităților publice, instituțiilor publice și al altor unități, săvârșite de către persoane cu funcții de conducere sau de execuție din autoritățile, instituțiile publice și din alte unitați bugetare.

Miercuri, 13 septembrie 2012, secretarul de stat MFP Liviu Voinea a declarat că se va efectua o vizită în Suedia unde se va analiza şi sistemul denunţătorului şi care ar putea fi implementat şi în România.

Referințe, surse:
articol nytimes.com 12-09-2012
– articol wikipedia.org despre Brad Birkenfeld