Săptămâna trecută, secretarul de stat MFP responsabil cu politica fiscală, dl. Liviu Voinea a declarat că la nivelul MFP se va analiza posibilitatea de a implementa un sistem prin care persoanele care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii vor primi stimulente fiscale sau facilităţi.

Oficial suedez în contrazice pe L.Voinea:
“Statul suedez nu oferă recompense oamenilor. Ar fi contraproductivă o asemenea inițiativă și nu vrem o astfel de societate în care fiecare să urmarească pe fiecare. Într-adevar primim ponturi pe email, scrisori despre persoane sau companii care nu și-ar fi plătit impozitele, dar nu promovăm o politică de recompensare a celor care oferă astfel de informații”, a precizat Martin Solvinger, Area Manager la departamentul de Combatere a Evaziunii Fiscale de la Agentia Fiscala Suedeza (Skatteverket), pentru Wall-Street.ro.

- Publicitate -

Mediul de afaceri vociferează împotrivă propunerii
“Acestă inițiativă există și în alte țări, numai că acele state au și sisteme de protecție a contribuabililor pentru denunțuri ireale. La noi nu există un astfel de sistem. În prezent, se fac reclamații anonime și fără a exista o recompensă. Va fi greu pentru Fisc în cazul în care se adoptă o astfel de lege să facă o selecție a reclamațiilor reale”, a explicat Dan Schwartz, managing partner RSMScot.

“O măsura mult mai eficienta și mai lucrativă ar fi, în opinia mea, să se ofere premii sau stimulente chiar pentru acei angajați ai Fiscului care transmit informații despre colegii sau șefii lor de la Fisc implicați în evaziune fiscală, pentru ca pierderile mari la bugetul de stat se pare că pornesc chiar de acolo, dinăuntru, așa cum vedem și din presa, din scandalurile de corupție și evaziune în care sunt implicați foști sau actuali șefi ai Fiscului. Cred că de acolo ar trebui pornit…”, spune Marius Ghenea, fondator PCFun.ro și FashionUp.ro.

ANAF: Va fi coada la stimulente. Nu suntem pregătiți.
„La noi probabil că dacă vom ajunge la aşa ceva, şi aici e partea cea mai proastă, dacă se dă un stimulent, cineva va face coadă să spună, ca să facă coadă după aceea ca să-şi ia stimulentul. Practic, cred că noi nu suntem pregăţiţi încă pentru aşa ceva” a declarat vicepresedintele ANAF Mihail Constantin, precizand ca exista si in prezent suficiente anonime, mai ales la tara, scrie Mediafax.

V.Ponta îl certă că nu a discutat cu Guvernul:
„Ideea cu paratul funcționează în alte țări. Nu știu dacă funcționeaza la noi pentru ca acolo funcționeaza pe un spirit civic. La noi s-ar putea sa funcționeze pe spiritul delațiunii”, a menționat premierul, citat de Mediafax.
„L-am rugat pe domnul Voinea întâi să ne prezinte noua ideile și după aceea să le prezinte în presă”, a declarat prim-ministrul.

Referinte, surse:
– articol wall-street.ro
– articol mediafax.ro

- Publicitate -