Ponta: La Ministerul Finanţelor, este ca într-o „scrisoare pierdută” [exemple de incompetență]

70

Joi, 4 octombrie 2012, Victor Ponta a declarat la Realitatea TV:

„Când am văzut ştirea – căci eu n-am văzut propunerea – l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu şi am spus:
Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?.
El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea.
Îl sună pe Voinea care spune: nu ştiu nimic.
Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca într-o „scrisoare pierdută”.
După care m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică, şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum o descriu eu.
O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia.
Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, poate să mărească anumite taxe.
Sigur că m-am enervat pentru că nu am fost consultat şi nu au explicat ei ce explic eu acum.”

Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a declarat:

„Trebuie să fac o precizare: că în conformitate cu Codul fiscal, la articolul 292, şi Legea 27 privind impozitele şi taxele locale, acestea se revizuiesc prin hotărâre de guvern, adică limitele minime şi maxime, o dată la trei ani. Acest lucru trebuia să se petreacă în prima parte a anului. Impozitele şi taxele locale trebuie să se modifice cu şase luni înainte, ori noi suntem cu două luni înainte de începerea anului bugetar 2013”

Declarațiile sunt date în contextul publicării miercuri pe siteul MFP a proiectului de HG privind indexarea impozitelor locale. Joi, MFP retrage proiectul de pe site și publică un comunicat de presa în care dă vina pe Guvernul anterior, de parcă acel Guvern a publicat miercuri proiectul de HG.

 

Penibilul situatiei nu merită alte comentarii. 

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. […] Intre aprilie – decembrie 2012, a fost primul episod. Subiectul a fost proiectul de HG privind privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, care apare si dispare de pe siteul MFP, iar prim-ministrul declară că … asa este la Ministerul Finantelor, este ca “intr-o scrisoare pierduta”. […]