Joi, 4 octombrie 2012, Secretarul de stat în MFP Liviu Voinea a declarat la Realitatea TV că Ministerul Finanţelor Publice a îmbunătăţit proiectul guvernului Ungureanu privind indexarea impozitelor şi taxelor locale, lansat spre consultare publică în urmă cu şapte luni.

Oficialul MFP a explicat că, faţă de forma iniţială a proiectului publicată pe site în martie 2012, taxele pentru autovehicule nu mai cresc, iar nivelul inflaţiei medii pe ultimii trei ani, cu care autorităţile locale au posibilitatea să majoreze impozitele şi taxele locale, este recalculat în scădere.

Mai mult, a adăugat Voinea, dacă impozitele şi taxele locale ar creşte în 2013, această majorare este rezultatul politicilor economice din anii 2010 şi 2011, când inflaţia a fost mare. Cea mai mare inflaţie a fost în anul 2010, pe fondul creşterii TVA de la 19% la 24%. Inflaţia medie a fost de 6,8%, iar inflaţia decembrie-decembrie a fost de 8%.

MFP a publicat pe site-ul propriu pe 2 octombrie proiectul de HG privind indexarea impozitelor şi taxelor locale şi l-a retras de pe site pe 4 octombrie, după ce premierul Victor Ponta a reproşat conducerii MFP modul de comunicare pe acest subiect. MFP a retras de pe site proiectul de HG privind indexarea impozitelor şi taxelor locale cu 16,05% – rata inflaţiei pentru perioada 2010-2012 – şi a anunţat că lucrează la actualizarea acestuia.

Având în vedere că prognoza actuală privind rata medie a inflaţiei pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este în prezent mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, este necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea sa cu instituţiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări, a precizat MFP într-un comunicat remis joi.

- publicitate -

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri seară că a discutat cu vicepremierul Florin Georgescu despre proiectul privind creşterea taxelor şi impozitelor, punctând că este vorba despre posibilitatea legală a primarilor ca o dată la trei ani să actualizeze taxele locale cu inflaţia şi reiterând că Executivul nu are în vedere pentru 2013 măriri de taxe şi impozite. AGERPRES