Legea 177/2012 – o facilitate fiscală, comunicată prost sau cu rea-credinţă

78

Legea 177/2012 extinde categoria contribuabililor care declară şi plătesc impozitul pe profit anual până pe 25 februarie a anului următor. Sunt incluşi în acestă categorie şi agricultorii care obţin venituri majoritare din cultura cartofilor. Nu se modifică nimic altceva.

Legea 177/2012 introduce o facilitate fiscală pentru agricultorii de cartofi, aceştia vor declara şi plăti anual impozitul pe profit, prin excepţie de la regula generală, care prevede declararea şi plată trimestrială.

- Publicitate -

Initiatorii legii (3 parlamentari UDMR) explică în Expunerea de motive astfel:  „Prin aceasta prevedere legiuitorul vine in ajutorul agricultorilor, avand in vedere ca la aceste culturi rezultatele (recolta) si in consecinta veniturile se obtin in a doua parte a anului fiscal, si numai atunci au o situatie exacta in ce priveste profitul”.

Legea 177/2012 NU este Un alt pas catre fiscalizarea agriculturii, astfel cum anuntă Hotnews.ro în articolul Un alt pas catre fiscalizarea agriculturii: romanii care obtin venituri majoritare din agricultura au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual pana la data de 25 februarie, şi nici o nouă măsură de fiscalizare, astfel cum a fost anunţat în Ora de business, emisiunea din 19 octombrie: Impozit pe profiturile ţăranilor.

Art. 34 (5) lit. b) din Codul fiscal [text modificat de Legea 177]
(5) Următorii contribuabili au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit, astfel:
b) contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul;

Art. 34 (5) lit. b) din Codul fiscal [text din Legea 177]
(5) Următorii contribuabili au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit, astfel:
b) contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a declara şi de a plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul;

- Publicitate -