Legea 177/2012 – o facilitate fiscală, comunicată prost sau cu rea-credinţă

92

Legea 177/2012 extinde categoria contribuabililor care declară şi plătesc impozitul pe profit anual până pe 25 februarie a anului următor. Sunt incluşi în acestă categorie şi agricultorii care obţin venituri majoritare din cultura cartofilor. Nu se modifică nimic altceva.

Legea 177/2012 introduce o facilitate fiscală pentru agricultorii de cartofi, aceştia vor declara şi plăti anual impozitul pe profit, prin excepţie de la regula generală, care prevede declararea şi plată trimestrială.

Initiatorii legii (3 parlamentari UDMR) explică în Expunerea de motive astfel:  „Prin aceasta prevedere legiuitorul vine in ajutorul agricultorilor, avand in vedere ca la aceste culturi rezultatele (recolta) si in consecinta veniturile se obtin in a doua parte a anului fiscal, si numai atunci au o situatie exacta in ce priveste profitul”.

Legea 177/2012 NU este Un alt pas catre fiscalizarea agriculturii, astfel cum anuntă Hotnews.ro în articolul Un alt pas catre fiscalizarea agriculturii: romanii care obtin venituri majoritare din agricultura au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual pana la data de 25 februarie, şi nici o nouă măsură de fiscalizare, astfel cum a fost anunţat în Ora de business, emisiunea din 19 octombrie: Impozit pe profiturile ţăranilor.

Art. 34 (5) lit. b) din Codul fiscal [text modificat de Legea 177]
(5) Următorii contribuabili au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit, astfel:
b) contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul;

Art. 34 (5) lit. b) din Codul fiscal [text din Legea 177]
(5) Următorii contribuabili au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit, astfel:
b) contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a declara şi de a plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul;

- Publicitate -