Marti, 23 octombrie 2012, Comisia Europeana (CE) a aprobat o propunere de decizie a Consiliului prin care se propune autorizarea cooperarii consolidate privind taxa pe tranzactiile financiare (TTF) intre 10 state membre ale Uniunii Europene, mai exact între Germania, Austria, Belgia, Spania, Franta, Grecia, Italia, Portugalia, Slovacia şi Slovenia.

Propunerea de decizie  COM(2012)631 trebuie adoptata de Consiliul in codecizie cu Parlamentul.

Aceasta propunere de decizie este un pas important spre cooperarea consolidata pe aceasta tema, cele 27 de state UE nereusind sa ajunga momentan la un acord pentru introducerea taxei la nivelul intregii Uniuni Europene.

Taxa pe tranzacţii financiare a fost primită cu ostilitate de unele ţări precum Suedia şi Polonia. Marea Britanie, care gazduieste trei sferturi dintre tranzactiile financiare din Europa, se opune taxei.

Ce este cooperarea consolidată?
Cooperarea consolidată este atunci când un grup de cel puțin 9 state membre decid că vor merge mai departe cu o inițiativă propusă de Comisie atunci când se dovedește că este imposibil să se ajungă la un acord unanim pe această iniţiativă. Este relevant doar pentru domenii de politică care necesită unanimitatea, și are ca scop de a depăși situația în care anumite state membre sunt împiedicate să avansează cu o abordare comună din cauza reticenței și non-acordul celorlalți.
Dispoziții clare și condițiile de cooperare consolidată sunt prevăzute la articolul 20 din TUE și articolele 326 334 (TFUE).

Declaraţia video a comisarului Šemeta: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I074957&sitelang=en

Pentru mai multe informatii a se vedea : IP/12/1138  MEMO/12/799  SPEECH/12/757

- Publicitate -