CE: Comisia cere României să își modifice legislația referitoare la antrepozitele fiscale

46

Miercuri, 24 octombrie 2012, Comisia Europeană a solicitat în mod oficial României să își modifice legislația privind autorizarea antrepozitelor fiscale.

Produsele accizabile sunt în general fabricate, și pot fi ulterior depozitate în regim suspensiv de accize, în antrepozite fiscale. Aceasta înseamnă că ele pot fi deplasate în regim suspensiv de accize de la un antrepozit situat într-un stat membru la un antrepozit situat în alt stat membru. Antrepozitele fiscale autorizate includ, de exemplu, rafinăriile, distileriile, instalațiile și magazinele înregistrate, comercianții înregistrați etc.

La momentul actual, în România numai rafinăriile pot obține autorizația de exploatare a unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor energetice (cu excepția antrepozitelor aflate în zona aeroporturilor). Această măsură nu este conformă cu normele UE în materie de accize și reprezintă o discriminare împotriva produselor energetice din alte state membre. În mod concret, aceasta înseamnă că produsele accizabile provenind din alte state membre nu pot fi deținute în antrepozite și nu pot beneficia de regimul suspensiv de accize.

Prin urmare, România este somată să își modifice legislația în termen de două luni pentru a o alinia la legislația UE (a doua etapă a procedurii de infringement). În caz contrar, Comisia Europeană poate înainta cazul Curții Europene de Justiție. (referință: IN/2010/4229).

- Publicitate -