În ultimele 2 săptămâni, presa generalisă a fost plină de articole cu titluri de genul:
– TAXA AUTO a fost eliminată OFICIAL, banii se restituie – realitatea.net, preluata de peste 5 siteuri de presa locala
– Veste bună pentru şoferi: Taxa auto, amânată până în 2013 – mediafax.ro
– Președintele Băsescu a promulgat Legea restituirii taxei auto – amosnews.ro
– TAXA AUTO pe poluare A FOST SUSPENDATĂ. Cum îşi vor primi românii banii achitaţi – gandul.info

Inclusiv, avocatnet.ro, site de specialitate, a publicat un articol sanctionat de utilizatorii cunoscători prin comentarii de genul:

Nu mai scrieti articolea aiurea, cititi ordonanta si legea sau puneti un specialist sa va explice ce a fost suspendat si ce taxa se restituie.

Prin prezentare AUTORUL ARTICOLULUI DEZINFORMEAZA:
Nu este nimic nou; Stirea este sterila. Stiam din ianuarie 2012 ca taxa este suspendata pt masinile inmatriculate in ROMANIA INAINTE DE 2007!
1 ianuarie 2013 este peste O LUNA!

nu s a schimbat absolut nimic, doar ordonanta a fost trecuta si prin camera deputatilor … nu inteleg de ce ziarele nu explica acest lucru si o dau ca „breakin news” … presa este incredibil de neprofesionista …

Aceste articole DEZINFORMEAZĂ, cu rea-voință sau din simplă incompetență.

Care e noutatea? NICIUNA!
Legea nr.185/2012, recent publicată în Monitorul Oficial, a aprobat OUG 1/2012 care este în vigoare și produce efecte din februarie 2012 până în 1 ianuarie 2013. Parlamentul a aprobat prin lege exact forma aprobată de Guvernul.

Nicio modificare! Nicio știre! DOAR O FORMALITATE!

ANAF a publicat pe 29 octombrie un comunicat de presă, sufocat presupun de telefoane și solicitări.

Susținem și salutăm opinia dlui avocat Viorel PAPU, publicată pe juridice.ro.

OUG 1/2012 pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si pentru restituirea taxei achitate in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) din lege a produs și produce până în 1 ianuarie 2013 următoarele efecte:

– Suspendarea pe perioada 31.01.2012 – 01.01.2013 a prevederilor referitoare la calculul si plata taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule datorata in cazul primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania a unui autovehicul rulat;

– Suspendarea implicita, pe aceeasi perioada, a prevederilor art.4 din Hotararea Guvernului nr.9/2012 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.9 /2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si cele ale Capitolului III “Procedura de intocmire si eliberare a documentului prevazut la art.4, alin.1 din Hotararea Guvernului nr.9/2012 » din Anexa nr.1 a Ordinului comun nr.85/62/2012 al ministrului mediului si padurilor si ministrul finantelor publice, referitoare la eliberarea adeverintei prin care se atesta restituirea/nerestituirea taxei de poluare pentru autovehicule/ taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule sau a valorii reziduale a taxei ;

– Restituirea la cerere, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania a unui autovehicul rulat, achitata in perioada 13.01.2012- 31.01.2012, in conformitate cu prevederile art. 2 al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/2012, coroborate cu cele ale art.117 alin.1 din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pe 29 octombrie 2012, ANAF precizează că, în prezent, restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru:

– Contribuabilii care au achitat, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Legii nr.9/ 2012 şi data intrării în vigoare a Ordonanţe de urgenţă a Guvernului nr.1/ 2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate în România şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule şi care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării.

– Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a Legii nr.9/2012 iar aceasta este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea formulei de calcul din această lege, în care se utilizează elementele avute în vedere la momentul înmatriculării autovehiculului în România. Sumele reprezentând diferenţa de taxă plătită se restituie numai către titularul obligaţiei de plată.

– Contribuabilii care au plătit taxa şi, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional. În acest caz se restituie valoarea reziduală a taxei.

– Contribuabilii care, în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile a instanţei judecătoreşti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxă pe poluare pentru autovehicule/taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Potrivit prevederilor Legii nr.9/ 2012, persoanele fizice sau juridice, după caz, au obligaţia de plată a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele dobândite/ deţinute şi/sau au dreptul la restituirea unor sume reprezentând diferenţe dintre taxa de poluare achitată conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008, aprobată prin Legea nr.140/ 2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi taxa pentru emisiile poluante datorată potrivit Legii nr.9/ 2012.

- Publicitate -