INSTRUCTIUNI de aplicare a masurilor de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata privind retururile de bunuri in spatiul comunitar si TRATAMENTUL FISCAL al reparatiilor efectuate in perioada de garantie si postgarantie
2010-01-01 – Data intrarii in vigoare: 1 ianuarie 2010
2009-12-28 – Instructiuni aprobate prin Anexa nr. 2 la OMFP nr. 3417/2009.
2009-12-28 – Publicata in Monitorul Oficial nr. 914/2009 din 28 decembrie 2009.

ANEXA nr. 2 INSTRUCTIUNI de aplicare a masurilor de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata privind retururile de bunuri in spatiul comunitar si TRATAMENTUL FISCAL al reparatiilor efectuate in perioada de garantie si postgarantie

CAP. 1
Masuri de simplificare in domeniul TVA privind retururile de bunuri in spatiul comunitar

ARTICOLUL 1
Primul caz: Prezentare

(1) Furnizorul A din statul membru 1 vinde bunurile catre persoana impozabila B din statul membru 2. Bunurile se expediaza din statul membru 1.
(2) La sosirea bunurilor in statul membru 2, B refuza bunurile, iar acestea sunt returnate furnizorului.
Schema*):

- publicitate -

OMFP-3417-2009-anexa2-art-1
___________
*)Schema este reprodusa in facsimil.

ARTICOLUL 2
Primul caz: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, fara aplicarea masurilor de simplificare

(1) Atunci cand B refuza bunurile cumparate, de exemplu, pentru ca acestea sunt deteriorate sau pentru ca bunurile nu corespund cerintelor cumparatorului, nu are loc un transfer al dreptului de a dispune de bunuri in calitate de proprietar de catre A, iar B nu realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri.
(2) Intrucat A ramane proprietarul bunurilor, in principiu se considera ca A efectueaza un transfer, respectiv o livrare intracomunitara asimilata, in statul membru 1 din care incepe transportul bunurilor, in conditiile art. 128 alin. (10) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislatia altui stat membru, urmata de o achizitie intracomunitara asimilata in statul membru 2 de sosire a bunurilor, pentru care ar trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru 2.

ARTICOLUL 3
Primul caz: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, cu aplicarea masurilor de simplificare

(1) Furnizorul A procedeaza ca si in situatia in care nu ar fi existat o expediere sau un transport de bunuri din statul membru 1 in statul membru 2. De asemenea, poate fi ignorat si returul de bunuri. Furnizorul A nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru 2.
(2) In situatia in care bunurile refuzate de B nu mai pot fi utilizate si furnizorul A solicita ca acestea sa nu mai fie restituite, fiind necesara distrugerea lor:
-daca furnizorul A este o persoana impozabila stabilita in Romania, operatiunea nu va fi considerata transfer de bunuri in sensul art. 128 alin. (10) din Codul fiscal, daca sunt indeplinite conditiile pentru aplicarea prevederilor art. 128 alin. (8) din Codul fiscal;
-daca beneficiarul B este o persoana impozabila stabilita in Romania, operatiunea nu va fi considerata o achizitie intracomunitara asimilata conform art. 1301 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, iar furnizorul A nu va avea obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.

ARTICOLUL 4
Cazul 2: Prezentare

(1) Furnizorul A din statul membru 1 vinde bunurile catre persoana impozabila B din statul membru 2. Bunurile se expediaza din statul membru 1.
(2) La sosirea bunurilor in statul membru 2, B le refuza.
(3) Bunurile sunt ridicate de catre A sau in numele acestuia pentru a fi livrate lui C in statul membru 1.
Schema*):

OMFP-3417-2009-anexa2-art-4
___________
*)Schema este reprodusa in facsimil.

ARTICOLUL 5
Cazul 2: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, fara aplicarea masurilor de simplificare

Pe langa prevederile art. 2, A efectueaza un transfer, respectiv o livrare intracomunitara asimilata, in statul membru 2 din care incepe transportul bunurilor refuzate de B, in conditiile art. 128 alin. (10) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislatia altui stat membru, urmata de o achizitie intracomunitara asimilata in statul membru 1 de sosire a bunurilor si de livrarea locala a acelorasi bunuri in statul membru 1.

ARTICOLUL 6
Cazul 2: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, cu aplicarea masurilor de simplificare

(1) Furnizorul A procedeaza ca si in situatia in care nu ar fi existat o expediere sau un transport de bunuri din statul membru 1 in statul membru 2.
(2) Se considera livrarea de bunuri realizata de A catre C ca livrare locala in statul membru 1, chiar daca bunurile au fost initial transportate in statul membru 2, de unde au fost returnate in statul membru 1.
(3) Furnizorul A nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru 2.

ARTICOLUL 7
Cazul 3: Prezentare

(1) Furnizorul A din statul membru 1 vinde bunurile catre persoana impozabila B din statul membru 2. Bunurile se expediaza din statul membru 1.
(2) La sosirea bunurilor in statul membru 2, B le refuza.
(3) Bunurile sunt ridicate de A sau in numele acestuia pentru a fi livrate lui C in statul membru 2.
Schema*):

OMFP-3417-2009-anexa2-art-7
___________
*)Schema este reprodusa in facsimil.

ARTICOLUL 8
Cazul 3: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, fara aplicarea masurilor de simplificare

Pe langa prevederile art. 2, A efectueaza o livrare locala a acelorasi bunuri in statul membru 1.

ARTICOLUL 9
Cazul 3: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, cu aplicarea masurilor de simplificare

(1) Furnizorul A procedeaza ca si in situatia in care nu ar fi existat o expediere sau un transport de bunuri din statul membru 1 in statul membru 2 in relatia cu primul cumparator B, dar A procedeaza ca si in situatia in care ar fi realizat o livrare intracomunitara din statul membru 1 direct catre C in statul membru 2.
(2) Furnizorul A nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru 2, livrarea de la A catre C nefiind considerata drept o livrare locala.
(3) C, al doilea cumparator din statul membru 2, va declara o achizitie intracomunitara a bunurilor livrate intracomunitar de A din statul membru 1.

ARTICOLUL 10
Cazul 4: Prezentare

(1) Furnizorul A din statul membru 1 vinde bunurile catre persoana impozabila B din statul membru 2.
(2) Bunurile se expediaza din statul membru 1. La sosirea bunurilor in statul membru 2, B le refuza.
(3) Bunurile sunt ridicate de A sau in numele acestuia pentru a fi livrate catre C in statul membru 3.
Schema*):

OMFP-3417-2009-anexa2-art-10
___________
*)Schema este reprodusa in facsimil.

ARTICOLUL 11
Cazul 4: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, fara aplicarea masurilor de simplificare

Pe langa prevederile art. 2, A efectueaza o livrare intracomunitara din statul membru 2 in statul membru 3. C, al doilea cumparator din statul membru 3, realizeaza o achizitie intracomunitara a bunurilor livrate de A din statul membru 2.

ARTICOLUL 12
Cazul 4: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, cu aplicarea masurilor de simplificare

(1) Furnizorul A procedeaza ca si in situatia in care ar fi realizat o livrare intracomunitara din statul membru 1 direct catre C in statul membru 3.
(2) Furnizorul A nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru 2 si nici nu se considera ca a realizat o livrare intracomunitara din statul membru 2 in statul membru 3.

ARTICOLUL 13
Cazul 5: Prezentare

(1) Furnizorul A din statul membru 1 vinde bunuri catre persoana impozabila B din statul membru 2.
(2) Dupa livrare, partile convin sa anuleze contractul de vanzare-cumparare si sa returneze bunurile furnizorului in statul membru 1.
Schema*):

OMFP-3417-2009-anexa2-art-13
___________
*)Schema este reprodusa in facsimil.

ARTICOLUL 14
Cazul 5: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, fara aplicarea masurilor de simplificare

(1) Atunci cand B cumpara bunuri de la A si accepta bunurile la livrare, are loc un transfer al dreptului de a dispune de bunurile corporale in calitate de proprietar. Vanzatorul A realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri in sensul art. 128 alin. (9) din Codul fiscal sau al echivalentului acestuia in legislatia altui stat membru, iar cumparatorul B realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri in sensul art. 1301 alin. (1) din Codul fiscal sau al echivalentului acestuia in legislatia altui stat membru.
(2) In cazul in care cumparatorul B, ulterior acceptarii bunurilor, observa ca bunurile sunt deteriorate sau ca bunurile nu corespund cerintelor cumparatorului din orice motiv, iar cumparatorul convine cu vanzatorul asupra anularii contractului de vanzare-cumparare, in baza art. 138 lit. b) din Codul fiscal sau a echivalentului acestuia in legislatia altui stat membru, pentru respectiva livrare de bunuri baza de impozitare trebuie redusa in mod corespunzator de catre A. Daca anularea are loc in aceeasi declaratie recapitulativa si in acelasi decont de TVA, achizitia si livrarea intracomunitara nu se mentioneaza. In caz contrar, trebuie efectuata o corectie care se reflecta in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente perioadei fiscale in care se efectueaza corectia.
(3) Furnizorul A devine din nou proprietarul bunurilor, iar returul bunurilor reprezinta un transfer realizat de A, respectiv o livrare intracomunitara asimilata, in statul membru 2 din care incepe transportul bunurilor, in conditiile art. 128 alin. (10) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislatia altui stat membru, urmata de o achizitie intracomunitara asimilata in statul membru 1. A trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru 2.

ARTICOLUL 15
Cazul 5: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, cu aplicarea masurilor de simplificare

(1) Din perspectiva TVA se considera ca livrarea intracomunitara efectuata de A catre B si achizitia intracomunitara efectuata de B nu au avut loc, respectiv, in baza art. 138 lit. b) din Codul fiscal sau a echivalentului acestuia in legislatia altui stat membru, pentru respectiva livrare de bunuri baza de impozitare trebuie redusa in mod corespunzator. Daca anularea are loc in aceeasi declaratie recapitulativa si in acelasi decont de TVA, achizitia si livrarea intracomunitara nu se mentioneaza. In caz contrar, trebuie efectuata o corectie care se reflecta in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente perioadei fiscale in care se efectueaza corectia.
(2) Transportul sau expedierea de bunuri din statul membru 2 in statul membru 1 nu are implicatii din punctul de vedere al TVA. Furnizorul A nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru 2.
(3) In situatia in care bunurile refuzate de B nu mai pot fi utilizate si furnizorul A solicita ca acestea sa nu mai fie restituite, fiind necesara distrugerea lor:
-daca furnizorul A este o persoana impozabila stabilita in Romania, va reduce in mod corespunzator baza de impozitare a livrarii intracomunitare de bunuri, daca sunt indeplinite conditiile pentru aplicarea prevederilor art. 128 alin. (8) din Codul fiscal;
-daca beneficiarul B este o persoana impozabila stabilita in Romania, va reduce in mod corespunzator baza de impozitare a achizitiei intracomunitare de bunuri, iar furnizorul A nu va avea obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.

ARTICOLUL 16
Cazul 6: Prezentare

(1) Furnizorul A din statul membru 1 vinde bunurile catre persoana impozabila B din statul membru 2.
(2) Dupa livrare partile convin sa anuleze contractul de cumparare, bunurile se transporta in statul membru 1 la al doilea cumparator, C, caruia furnizorul A i-a vandut bunurile intre timp.
Schema*):

OMFP-3417-2009-anexa2-art-16
___________
*)Schema este reprodusa in facsimil.

ARTICOLUL 17
Cazul 6: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, fara aplicarea masurilor de simplificare

Pe langa prevederile art. 14, A realizeaza o livrare intracomunitara asimilata din statul membru 2 in care se afla bunurile, urmata de o achizitie intracomunitara asimilata in statul membru 2 si o livrare locala realizata catre C in statul membru 2.

ARTICOLUL 18
Cazul 6: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, cu aplicarea masurilor de simplificare

(1) Din perspectiva TVA se considera ca livrarea intracomunitara efectuata de A catre B si achizitia intracomunitara efectuata de B nu au avut loc, respectiv in baza art. 138 lit. b) din Codul fiscal sau a echivalentului acestuia in legislatia altui stat membru, pentru respectiva livrare de bunuri baza de impozitare trebuie redusa corespunzator de catre A. Daca anularea are loc in aceeasi declaratie recapitulativa si in acelasi decont de TVA, achizitia si livrarea nu se mentioneaza. In caz contrar, trebuie efectuata o corectie care se reflecta in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente perioadei fiscale in care se efectueaza corectia.
(2) Transportul sau expedierea de bunuri din statul membru 2 in statul membru 1 nu are implicatii din punctul de vedere al TVA. Furnizorul A nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru 2.
(3) Furnizorul A considera livrarea catre C ca fiind o vanzare locala in statul membru 1.

ARTICOLUL 19
Cazul 7: Prezentare

(1) Furnizorul A din statul membru 1 vinde bunuri catre persoana impozabila B din statul membru 2.
(2) Dupa livrare partile convin sa anuleze contractul de vanzare-cumparare, bunurile se transporta sau sunt puse la dispozitia cumparatorului C in statul membru 2, caruia furnizorul A i-a vandut bunurile intre timp.
Schema*):

OMFP-3417-2009-anexa2-art-19
___________
*)Schema este reprodusa in facsimil.

ARTICOLUL 20
Cazul 7: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, fara aplicarea masurilor de simplificare

Pe langa prevederile art. 14, A realizeaza o livrare locala in statul membru 2 catre al doilea cumparator care accepta bunurile, C.

ARTICOLUL 21
Cazul 7: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, cu aplicarea masurilor de simplificare

(1) Din perspectiva TVA se considera ca livrarea intracomunitara efectuata de A catre B si achizitia intracomunitara efectuata de B nu au avut loc, respectiv in baza art. 138 lit. b) din Codul fiscal sau a echivalentului acestuia in legislatia altui stat membru, pentru respectiva livrare de bunuri baza de impozitare trebuie redusa corespunzator. Daca anularea are loc in aceeasi declaratie recapitulativa si in acelasi decont de TVA, achizitia si livrarea nu se mentioneaza. In caz contrar, trebuie efectuata o corectie care se reflecta in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente perioadei fiscale in care se efectueaza corectia.
(2) Furnizorul A considera livrarea catre C ca fiind o livrare intracomunitara din statul membru 1. A nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru 2. Se considera ca C a efectuat o achizitie intracomunitara in statul membru 2.

ARTICOLUL 22
Cazul 8: Prezentare

(1) Furnizorul A din statul membru 1 vinde bunuri catre persoana impozabila B din statul membru 2.
(2) Dupa livrare partile convin sa anuleze contractul de vanzare-cumparare, iar bunurile se transporta in statul membru 3 catre cumparatorul C, caruia furnizorul A i-a vandut intre timp bunurile.
Schema*):

OMFP-3417-2009-anexa2-art-22
___________
*)Schema este reprodusa in facsimil.

ARTICOLUL 23
Cazul 8: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, fara aplicarea masurilor de simplificare

Pe langa prevederile art. 14, A realizeaza o livrare intracomunitara din statul membru 2 in statul membru 3, urmata de achizitia intracomunitara realizata de al doilea cumparator, C, in statul membru 3.

ARTICOLUL 24
Cazul 8: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA,
cu aplicarea masurilor de simplificare

(1) Din perspectiva TVA se considera ca livrarea intracomunitara efectuata de A catre B si achizitia intracomunitara efectuata de B nu au avut loc, respectiv in baza art. 138 lit. b) din Codul fiscal sau a echivalentului acestuia in legislatia altui stat membru, pentru acea livrare de bunuri baza de impozitare trebuie redusa corespunzator. Daca anularea are loc in aceeasi declaratie recapitulativa si in acelasi decont de TVA, achizitia si livrarea nu se mentioneaza. In caz contrar, trebuie efectuata o corectie care se reflecta in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente perioadei fiscale in care se efectueaza corectia.
(2) Furnizorul A considera livrarea catre C ca fiind o livrare intracomunitara de bunuri din statul membru 1.
(3) C realizeaza achizitia intracomunitara de bunuri in statul membru 3.

CAP. 2
Regimul aferent reparatiilor efectuate in perioada de garantie si postgarantie

ARTICOLUL 25
Cazul 9: Prezentare

(1) Furnizorul A din statul membru 1 a livrat bunuri catre persoana impozabila B din statul membru 2.
(2) In perioada de garantie, B ii returneaza bunurile furnizorului A pentru reparatii. B poate fi proprietarul bunurilor sau persoana impozabila desemnata de furnizorul A pentru a asigura reparatiile in perioada de garantie si postgarantie in numele sau.
(3) Dupa efectuarea reparatiilor, care poate fi insotita si de inlocuirea unor parti componente, A ii returneaza bunurile lui B fara a percepe vreo plata.

Schema*):
OMFP-3417-2009-anexa2-art-25
___________
*)Schema este reprodusa in facsimil.

ARTICOLUL 26
Cazul 9: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA

(1) Atunci cand B transfera bunuri din statul membru 2 in scopul efectuarii de reparatii in perioada de garantie in statul membru 1 de sosire a bunurilor expediate sau transportate, operatiunea nu se considera ca fiind o livrare intracomunitara, ci un nontransfer in sensul art. 128 alin. (12) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislatia altui stat membru, cu conditia ca bunurile, dupa ce au facut obiectul unor lucrari, sa fie reexpediate de catre A in statul membru 2, din care au fost initial expediate sau transportate.
(2) Reparatia in timpul perioadei de garantie, realizata de furnizorul A, nu constituie un serviciu, nefiind realizata cu plata, inclusiv pentru bunurile inlocuite, livrarea acestora fiind considerata o operatiune accesorie serviciului de reparatii si inclusa in acest serviciu.
(3) In situatia in care A il mandateaza pe B sa efectueze reparatiile in perioada de garantie in numele sau, se considera ca:
-reparatia efectuata gratuit de B in numele lui A nu este o prestare de servicii;
-recuperarea contravalorii prestarii de servicii efectuata de B de la A, furnizorul care a acordat garantia, reprezinta o prestare de servicii pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal atunci cand A este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, sau prevederile art. 133 alin. (7) din Codul fiscal, atunci cand A este o persoana impozabila stabilita in afara Comunitatii.

ARTICOLUL 27
Cazul 10: Prezentare

(1) Furnizorul A din statul membru 1 a livrat bunuri catre persoana impozabila B din statul membru 2.
(2) Dupa expirarea perioadei de garantie, B ii returneaza bunurile furnizorului A pentru reparatii. B poate fi proprietarul bunurilor sau persoana impozabila desemnata de furnizorul A pentru a asigura reparatiile in perioada de garantie si postgarantie in numele sau.
(3) Dupa efectuarea reparatiilor, care pot fi insotite si de inlocuirea unor parti componente, A ii returneaza bunurile lui B.
Schema*):

OMFP-3417-2009-anexa2-art-27
___________
*)Schema este reprodusa in facsimil.

ARTICOLUL 28
Cazul 10: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA

(1) Pentru reparatiile postgarantie, daca se percepe plata pentru reparatii si pentru partile componente inlocuite, transportul bunurilor din statul membru 2 in statul membru 1 este considerat nontransfer de bunuri in statul membru 2 si nu este achizitie intracomunitara asimilata in statul membru 1. B are obligatia inregistrarii bunurilor trimise spre reparare in registrul de nontransferuri si A are obligatia inregistrarii bunurilor primite spre reparare in registrul bunurilor primite. B nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru 1, daca bunurile se reintorc dupa reparatii in statul membru 2.
(2) Inlocuirea partilor componente de catre A nu este o livrare intracomunitara de bunuri realizata de A in statul membru 1, fiind considerata o operatiune accesorie serviciului de reparatii si inclusa in acest serviciu.
(3) Pentru serviciile de reparatii realizate de A, inclusiv valoarea partilor componente inlocuite, sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislatia altui stat membru.

ARTICOLUL 29
Cazul 11: Prezentare

(1) B din statul membru 2 trimite pentru reparatii bunuri sau numai unele parti componente defecte catre A in statul membru 1, care poate fi furnizorul ori producatorul bunurilor. B este proprietarul bunurilor sau persoana impozabila desemnata de A pentru a asigura reparatiile in perioada de garantie si postgarantie in numele sau.
(2) A nu repara bunurile sau partile componente, ci trimite in loc alte bunuri/parti componente si pastreaza bunurile/partile componente defecte trimise de B. In functie de circumstante, respectiv daca reparatiile se realizeaza in perioada de garantie sau nu, A poate percepe ori nu poate percepe o plata.
Schema*):

OMFP-3417-2009-anexa2-art-29
___________
*)Schema este reprodusa in facsimil.

ARTICOLUL 30
Cazul 11: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA

(1) Indiferent daca B stie sau ar trebui sa stie despre bunurile/partile componente inlocuite si indiferent daca se percepe o plata, respectiv indiferent daca bunurile sunt sau nu sunt in perioada de garantie, din punctul de vedere al circulatiei bunurilor se considera ca livrarea de catre A a bunurilor/partilor componente in locul celor defecte, in schimbul pastrarii bunurilor/partilor componente defecte trimise de B, este un nontransfer in sensul prevederilor art. 128 alin. (12) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislatia altui stat membru. Inlocuirea bunurilor/partilor componente defecte, efectuata de A in locul repararii acestora, este considerata o prestare de servicii de reparatii al carei regim fiscal se stabileste conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislatia altui stat membru.
(2) B are obligatia inregistrarii bunurilor defecte in registrul de nontransferuri, urmata de o radiere, dupa primirea bunurilor in locul celor defecte, iar A are obligatia inregistrarii bunurilor defecte in registrul bunurilor primite.

ARTICOLUL 31
Cazul 12: Prezentare

(1) B din statul membru 2 nu trimite pentru reparatii bunurile sau partile componente defecte catre A in statul membru 1, care poate fi furnizorul ori producatorul bunurilor, dar ii solicita lui A inlocuirea acestora. B este proprietarul bunurilor ori persoana impozabila desemnata de A pentru asigurarea serviciilor de garantie sau postgarantie in numele sau.
(2) A trimite din statul membru 1 lui B in statul membru 2 alte bunuri/parti componente pentru inlocuirea bunurilor/partilor componente defecte. In functie de circumstante, respectiv daca inlocuirea bunurilor/partilor componente se realizeaza in perioada de garantie sau nu, A poate percepe sau nu poate percepe o plata.

ARTICOLUL 32
Cazul 12: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA

(1) Daca A din statul membru 1 trimite bunurile/partile componente lui B in statul membru 2 in vederea inlocuirii celor defecte in perioada de garantie, operatiunea nu este considerata livrare de bunuri in sensul art. 128 alin. (1) din Codul fiscal si, in consecinta, nu va fi declarata drept livrare intracomunitara in statul membru 1 si, respectiv, o achizitie intracomunitara in statul membru 2.
(2) Daca A din statul membru 1 trimite bunurile/partile componente lui B in statul membru 2 in vederea inlocuirii celor defecte dupa expirarea perioadei de garantie, operatiunea este considerata o livrare intracomunitara in statul membru 1 si, respectiv, o achizitie intracomunitara in statul membru 2.
(3) Daca A din statul membru 1 trimite bunurile/partile componente lui B in statul membru 2 in vederea inlocuirii celor defecte, fara a se cunoaste cu exactitate in momentul livrarii cantitatea bunurilor/partilor componente destinate inlocuirii celor defecte in perioada de garantie, operatiunea este considerata o livrare intracomunitara efectuata de A in statul membru 1 si, respectiv, o achizitie intracomunitara efectuata de B in statul membru 2.
(4) Pentru recuperarea de catre B a contravalorii bunurilor/partilor componente provenite din achizitia intracomunitara realizata conform alin. (3), utilizate pentru reparatii in perioada de garantie, prin facturarea acestora catre A, nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata, aceasta operatiune nefiind considerata o livrare de bunuri, ci decontarea contravalorii bunurilor/partilor componente pe care A trebuie sa le puna la dispozitie in mod gratuit in perioada de garantie.
———————