Consultanții fiscali întrebați de Ziarul Financiar consideră că normele pentru aplicarea TVA la încasarea facturii au nevoie de unele clarificări.

Daniel Anghel, partner consultanţă fiscală PwC, consideră că „În privinţa normelor de aplicare a sistemului de plată a TVA la încasare, proiectul impune reguli suplimentare faţă de regimul implementat prin Ordonanţa de Guvern nr. 15/ 2012 pentru modificarea Codului fiscal. Astfel, dacă potrivit prevederilor ordonanţei se înţelegea că o plată parţială în numerar avea ca efect aplicarea tratamentului TVA normal în privinţa colectării/ dreptului de deducere a TVA şi nu a regulilor speciale impuse prin sistemul de plată a TVA la încasare, prin norme însă, această înţelegere a prevederilor Codului fiscal este infirmată”.

Ramona Jurubiţă, tax partner KPMG, precizează că „Noile prevederi au fost menite să aducă avantaje doar companiilor mici în ceea ce priveşte fluxurile de numerar. Cu toate acestea, schimbări semnificative imediate se vor produce atât pentru companiile mijlocii, cât şi pentru cele mari, în ceea ce priveşte modul de declarare/înregistrare a facturilor, dar şi la nivelul sistemelor informatice. De asemenea, pentru unele aspecte practice referitoare la aplicarea sau implementarea rapidă a sistemului de TVA la încasare nu va fi timp suficient de pregătire, spre deosebire de alte state membre ale UE care au acordat contribuabililor timp de pregătire pentru implementare un an sau mai mult”.

Mai multe opinii în articolul ZF.

- Publicitate -