Comisia Europeană a publicat prezentările susținute la conferința „Taxa de succesiune”, desfășurat la Bruxelles, 12 noiembrie.

Comisia Europeană, împreună cu Asociația Specialiștilor în Legate și Mosteniri (STEP), a organizat o conferință cu tema “Abordarea problemelor transfrontraliere privind taxa de succesiune”, în data de 12 noiembrie 2012. Prezentările susținute la conferință sunt acum disponibile online.

Acest eveniment este un follow-up la recomandarea Comisiei din decembrie 2011 privind modul în care țările UE ar putea face sistemele lor naționale de scutire fiscală privind dubla impozitare pe succesiune mai eficiente și mai cuprinzătoare și pentru a stabili un set de principii pentru proiectarea unor sisteme non-discriminatorii. A se vedea pagina ce despre taxa de succesiune (impozitare succesorale).

Cetățenii UE care moștenesc sau primesc cadouri proprietăți sau alte active aflate într-o altă țară a UE sau de la o persoană care locuiește sau a locuit într-o altă țară a UE pot fi supuse unor impozite pe succesiuni sau un cadou în două sau mai multe țări ale UE. În prezent nu există măsuri cuprinzătoare care să permită scutirea de la dublă sau multipla impunere la niciun nivel (național, bilateral sau UE). Cetățeni UE care primesc o moștenire transfrontalieră pot fi, de asemenea, expuși la discriminare fiscală în cazul în care țările care fac obiectul moșteniri sau donații transfrontaliere au stabilite norme fiscale mai aspre decât cele aplicate moștenirile și cadouri locale.

Estimări prudente arată că în Europa există anual aproximativ 350.000 – 400.000 de cazuri de impozitare pe succesiune cu un element transfrontalier (a se vedea Studiul Copenhagen Economics). Impozitele pe succesiuni și cadou sunt o sursă relativ mică (estimat la 0,5%) din veniturile bugetare, însă pentru persoanele în cauză impactul dublei impuneri sau a unui tratament fiscal discriminatoriu pot fi enorme.

- publicitate -

Referințe anexate:
Prezentarile CE