Zvonuri fiscale! Cum comentati?

53

UPDATE: Informare de presa MFP – 29 martie 2010
Toata presa de specialitate, precum si presa generala, prezinta propunerile de modificare ale Codului Fiscal, aflate „in lucru” la Guvern. Zvonurile se bazeaza pe un proiect „in lucru” de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului Fiscal, proiect obtinut in exclusivitate de catre Mediafax si care inca nu este publicat pe mfinante.ro.

Zvonurile fiscale sunt:
1. Impozitarea terenurilor pe care sunt construite cladiri (amprenta la sol) [scutite conform art. 257 lit. a)];
2. Introducerea impozitului forfetar pe anumite activitati clasificate dupa codul CAEN [lista activitati];
3. Impozitarea bonurilor de valoare (bonurile de masa, tichetele cadou, tichetele de cresa, tichetele de vacanta) [neimpozabile conform art. 42 e) si neasimilate venitului din salarii conform art. 55 (4) lit. a^1) – b)];
4. Majorarea impozitului pe navele de sport si agrement [impozit stabilit conform art. 263 (7)];
5. Limitarea scutirii de impozit local pentru cladirile clasate ca monumente istorice, doar daca proprietarii au realizat, in ultimii trei ani, lucrari de reparare, restaurare, conservare, renovare sau consolidare la imobil in valoare cel putin egala cu cea a impozitului datorat pe cladire [scutire reglementata de art. 250 pct. 2].

Declaratie 24-03-2010, E. Boc: „Până acum, nu a fost o discutie in Guvern si nu stiu daca la Ministerul Finantelor a fost abordata această tema (n.r. impozitarea bonurilor valorice). Eu nu am fost informat, stiu ca se lucreaza la un proiect de modificare a Codului Fiscal” [cotidianul.ro]

Declaratie 23-02-2010, E.Boc: “Ministrul Finantelor are sarcina de a veni în Guvern cu acest sistem (n.r. referitor la impozitul forfetar) pana la sfarsitul lunii martie” [Radio Romania Actualitati]

Declaratie 22-02-2010, S. Vladescu:
Reporter: Ce aveti de gand sa faceti cu sistemul fiscal anul acesta?
S.V.: Sistemul de taxe si impozite ramane neschimbat cu exceptia impozitului minim care va fi transformat in impozit forfetar. Va fi aplicat doar in acele domenii cu risc de evaziune foarte mare.
Reporter: În rest nu se schimba nimic…
S.V.: …în rest nu se schimba nimic [money.ro]

De ce acest proiect este exclusiv si nu este publicat si discutat conform prevederilor legale privind transparenta decizionala? Unde este predictibilitatea, stabilitatea si transparenta sistemului fiscal? Cum comentati?

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. Din pacate, partea de management din MFP este la pamant, la aceasta data. Intrebarea care sta pe buzele tuturor este: toata parada aceasta este facuta intentionat, sau… "din culpa"? Principiul predictibilitatii este neaplicat de multisor. Ca sa poti incepe o afacere, in acest moment, este greu. daca nu de-a dreptul o aventura. In acest stil, din pacate, incasarile la buget se vor diminua in continuare, pentru ca cei mai multi intreprinzatori prefera sa astepte ceva clar, nu doresc sa se arunce orbeste cu capul inainte.
    Apropos de comentat… Nici nu am cuvinte!