ACTUALIZARE: Programul de guvernare 2013-2016: Obiective şi direcţii de acţiune în domeniul financiar-fiscal

În acest articol, vă aducem în atenție SOLUȚIILE USL în domeniul financiar-fiscal, selecție dintre soluțiile publicate pe siteul de campanie uslonline.ro.

Obiectiv și apolitic, ne propunem să analizăm și să monitorizăm câte dintre aceste soluții se vor transforma în măsuri (priorități) incluse în programul de guvernare 2012-2016 și câte dintre acestea vor fi efectiv implementate prin decizii legislative, precum și modul de punere în aplicare.

TAXE MAI MICI – BUGET MAI MARE

REDUCEM TREPTAT, in urmatorii 4 ani, CAS‐UL DATORAT DE ANGAJATOR cu 5 puncte procentuale, concomitent cu cresterea progresiva, pana in anul 2016, a salariului minim pe economie pana la 1.200 RON.

REDUCEM TVA LA PRODUCATORII AGRICOLI de la 24% la 9%, iar 15% se intoarce la producator in momentul in care prezinta factura. Masura va fi valabila doar pentru productie si nu pe lantul de prelucrare. Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din agricultura.

Dupa 4 ani de mandat al guvernului USL, TVA VA REVENI LA NIVELUL DE 19%.

Pastram plafon 16% si introducem, pe parcursul mandatului, IMPOZITUL DIFERENTIAT PE VENITUL SALARIAL CU DEDUCTIBILITATI FISCALE: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

REDUCEM la jumatate NUMARUL DE TAXE PARAFISCALE.

CONSOLIDAREA CEC SI EXIMBANK, impreuna cu specializarea obiectivului de activitate: Eximbank ‐ pentru exporturi si industrie; CEC ‐ pentru IMM‐uri, mici intrepinzatori, agricultura si activitati independente.

CRESTEM DEDUCTIBILITATEA CHELTUIELILOR in cercetare si dezvoltare de la 20% la 50%.

ALINIEM LA MEDIA EUROPEANA REDEVENTELE incasate de stat ca urmare a concesionarii activelor statului.

READUCEM FAMILIA IN CENTRUL PREOCUPARILOR

CONTINUAM PROIECTUL „PRIMA CASA”.

Introducem DEDUCERI FISCALE PENTRU PLATA INGRIJITORILOR MATERNALI.

IMM-URILE – MOTORUL ECONOMIEI ROMANESTI

ADOPTAM O NOUA LEGE PENTRU INTREPRINDERILE MICI SI MIJLOCII, care are la baza transpunerea in legislatia romaneasca a legii europene privind intreprinderile mici din Europa, Small Business Act (SBA).

REDUCEM DATORIILE STATULUI CATRE IMM‐uri prin reglementarea obligatiei de plata a valorii contractelor de achizitie publica in termen de maxim 30 de zile calendaristice de la receptie.

STIMULAM SECTORUL PRIVAT SI INVESTITIILE

SCUTIREA DE IMPOZITARE pe perioada de 5 ani a dividendelor reinvestite in utilaje, echipamente tehnologice si cercetare‐dezvoltareinovare.

REDUCEM CHELTUIELILE CU BIROCRATIA SI FISCALITATEA, prin desfiintarea unor tarife, avize, autorizatii si simplificarea cadrului legislativ.

INFIINTAREA UNEI FIRME IN 3 ZILE.

MENTINEM OPTIUNEA INTRE COTA UNICA DE 16% PE PROFIT SI 3% IMPOZIT pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi.

INFIINTAREA UNUI FOND DE INVESTITII PENTRU INFRASTRUCTURA SI DEZVOLTARE REGIONALA, care sa finanteze multianual primele 50 de proiecte considerate prioritare.

PROMOVAM PARTENERIATUL PUBLIC‐PRIVAT, ca mecanism esential in vederea atragerii de finantari pentru marile proiecte de infrastructura.

CAPITALIZAM FONDUL DE GARANTARE SI CONTRAGARANTARE A IMPRUMUTURILOR PENTRU IMM‐URI. Sprijinirea IMM‐urilor aflate in dificultate din cauza crizei economice prin instituirea unei scheme de ajutor de stat care sa includa si folosirea fondurilor europene.

RESTRUCTURAM SISTEMUL DE CERCETARE IN AGRICULTURA: cercetare agricola moderna bazata pe principii comeriale.

PROMOVAM UN SISTEM SELECTIV DE STIMULENTE PENTRU EXPORT (asigurarea exportului, acordarea de credite cu dobanda bonificata etc.), stimulente care sa fie diferentiate in functie de potentialul de valoare adaugata al exporturilor.

PACT NATIONAL PENTRU DEFICIT BUGETAR (pact national al tuturor fortelor politice pentru ca deficitul sa fie destinat doar pentru investitii).
Introducem PROGRAMAREA BUGETARA MULTI‐ANUALA, pe proiecte si programe. Aceasta masura va aduce economii importante la buget si va creste gradul de predictibilitate si eficienta a cheltuielilor publice.

Infiintam CONSILIUL DE DEZVOLTARE SI PROGNOZA ECONOMICA (CDPE). Acesta va intocmi o strategie de dezvoltare sectoriala, pe baza avantajelor competitive de care dispune economia romaneasca. Statul va acorda garantii de stat si facilitati fiscale pentru investitii in infrastructura, cercetare‐dezvoltare, capital uman, energie regenerabila, IT, agricultura ecologica si alte domenii de varf. CDPE va monitoriza semestrial eficienta investirii acestor fonduri publice catre directiile strategice stabilite pe baza sistemului de indicatori structurali ai UE.

DEZVOLTAM UN SISTEM INFORMATIC INTEGRAT NATIONAL pentru executia bugetara in timp real.

GENERALIZAM SISTEMUL SEAP (sistemul electronic de achizitii publice) pentru toate achizitiile publice la nivel central si local. Astfel, atacam direct coruptia, reducem multe dintre cheltuielile publice nejustificate si decuplam de la banul public clientela de partid PDL.

CONTROL FINANCIAR FISCAL DE FOND DOAR O SINGURA DATA LA 3 ANI PENTRU IMM‐uri si aplicarea principiului „o singura data” in vederea eliminarii solicitarilor adresate

IMM‐urilor de catre o institutie publica de a depune documente emise de catre alte institutii.

Introducem TAXA PE TRANZACTIILE FINANCIARE pe model european, in acord cu toate statele UE.

REDUCEM EVAZIUNEA FISCALA, prin destructurarea marilor retele evazioniste: precum si prin completarea si aplicarea legislatiei care sa schimbe calitatea tranzactiilor electronice cu efect direct si imediat in cresterea veniturilor impozabile.

RESTRUCTURAM SISTEMUL DE CERCETARE IN AGRICULTURA SI INDUSTRIE: cercetare moderna bazata pe principii comerciale.

RATIONALIZAM SI CRESTEM CALITATEA CHELTUIELILOR PUBLICE: prioritizarea investitiilor publice; rationalizarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile completata de transparenta procedurilor de achizitii.

INVESTIM IN TINERI – II AJUTAM SA SE ANGAJEZE

SCUTIREA (suportarea, de la Bugetul de stat), pentru o perioada de 1 an, a datorate de angajatori CONTRIBUTIILOR SOCIALE in cazul angajarii cu contract de munca pentru o durata cel putin egala cu 2 ani, a tinerilor cu varsta sub 25 de ani si a persoanelor cu varsta mai mare de 45 de ani.

- Publicitate -