Majorarea impozitelor şi taxelor locale – TELENOVELA 2012/2013

91

Referitor la informaţiile apărute în mass-media privind majorarea impozitelor şi taxelor locale, miercuri, 12 decembrie 2012, Ministerul Finanţelor Publice a publicat pe mfinante.ro următoarele precizări:

Hotărârea de Guvern privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, a fost aprobată în conformitate cu prevederile art. 292 din Codului Fiscal (Legea 571/2003). Menţionăm că această hotărâre actualizează, conform prevederilor legale menţionate, limitele nivelurilor impozitelor locale cu rata inflaţiei din perioada 2010-2012.

Precizăm ca autorităţile locale sunt cele care stabilesc nivelul efectiv al impozitelor între limitele minime şi maxime, având inclusiv competenţa legală de a reduce nivelul efectiv al acestora cu până la 10%, în condiţiile plăţii integrale a impozitului local datorat anual.

În acest context, precizăm că modificarea limitelor minime şi maxime nu vizează mijloacele de transport înmatriculate şi înregistrate (autoturisme, utilaje agricole, utilaje folosite în domeniul construcţiilor etc.).

Subliniem faptul că eventualele venituri suplimentare rezultate din aplicarea acestei hotărâri de guvern rămân integral la dispoziţia autorităţilor locale şi sunt folosite pentru îmbunătăţirea calităţii infrastructurii oferite cetăţenilor de către administraţia locală.

Presa a scris şi vorbit despre introducerea pe ordinea de zi a sedintei de miercuri şi aprobarea unui proiect de hotarare privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale. MFP şi MAI nu au publicat proiectul de HG, versiunea propusă spre aprobare în şedinţa de Guvern de miercuri.

Guvernul a mai incercat de doua ori:
în luna octombrie, însă a fost retras de pe mfinante.ro la solicitarea premierului Victor Ponta. Proiectul de atunci prevedea cresterea impozitelor si taxelor locale cu 16,05%, procentul de crestere reprezentand rata inflatiei din perioada 2010-2012.
Când a apărut acest proiect pe site-ul Ministerului Finantelor, premierul Victor Ponta s-a arătat „enervat”, pentru ca nu a fost consultat de ceea ce a aprut pe site-ul Ministerului Finantelor: „Ceea ce a aparut pe site, si sigur ca m-am enervat foarte tare ca nu am fost consultat si ca n-au explicat ei ceea ce explic eu acum, este dreptul legal al primarului ca, odata la trei ani, sa mareasca daca vrea taxele locale. Aici vorbim despre autoritatea si autonomia locala si de Legea finantelor publice locale”.  Premierul a continuat mentionand ca …. Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca „intr-o scrisoare pierduta”.
MFP publică un comunicat în care dă vina pe guvernul anterior. Liviu Voinea declară că a îmbunătăţit proiectul.
în luna martie, însă guvernul Ungureanu nu a mai avut timp să finalizeze procedura.

Documente anexate:
– proiect octombrie 2013: taxe-locale-ProiectHGindex2013-v2 taxe-locale-NF_HGindex2013-v2
– proiect martie 2013: taxe-locale-ProiectHGindexare2013-v1 taxe-locale-NF_HGindexare2013-v1

- Publicitate -

1 COMENTARIU