Efectele unei eventuale aprobări a proiectului de lege privind diminuarea CAS-ului datorat de companii va afecta în mod negativ bugetul de stat, însă ar putea influența benefic piața muncii, consideră specialiștii Accace, unul dintre liderii din Europa Centrală și de Est în management financiar.

Un studiu de caz realizat de experții Accace arată care sunt costurile unei companii pentru un angajat al cărui salariu net este de 3.000 de lei. Așa cum reiese din studiul de caz, costurile companiei (salariu plus contribuții) scad cu 4%. Dacă pentru companii aceasta este o veste bună, bugetul de stat va trebui, în schimb, să se descurce cu mai puține încasări, în condiții economice nu tocmai favorabile.

„Impactul costurilor în ceea ce privește compania este evident, însă îngrijorător este impactul pe care îl are asupra bugetului statului în contextul economic actual și luând în considerare sacrificiile făcute în ultima perioadă tocmai pentru a aduce bani la bugetul de stat”, explică Angelica Ene, Payroll Accountant în cadrul Accace.

Modificarea CAS-ului este un risc pe care reprezentanții statului nu au fost pregătiți să și-l asume în luna iunie, când au respins inițial proiectul de lege.

- publicitate -

„Dacă motivația scăderii procentului cu 5% nu are impactul dorit asupra pieței muncii, statul poate rămâne cu un deficit considerabil la buget”, avertizează expertul Accace.

„Totuși, având în vedere condițiile și controalele aspre impuse de Inspecția Muncii cu privire la munca la negru, o astfel de reglementare ar avea influențe benefice asupra pieței muncii, urmărindu-se astfel acoperirea deficitului creat inițial prin eventuala scădere a contribuției”, adaugă Angelica Ene.

Aprobarea reducerii CAS-ului pentru angajator cu 5% ar situa România printre țările Europei Centrale și de Est cu cele mai scăzute contribuții din această categorie. De exemplu, În Cehia CAS-ul este de 21,5%, În Ungaria – 27%, în Polonia – 16,26% (6,5% + 9,76% contribuție specială pentru pensionare), iar în Slovacia CAS-ul este de 17%.