Context – premierul Ponta a anuntat ca vor fi aplicate scutiri de la plata CAS timp de 1 an pentru firmele care angajează șomeri cu vârsta mai mică de 25 de ani sau persoane de peste 55 de ani. 

Angelica Ene – Payroll Accountant Accace Romania

Declarația vine într-un moment în care România se confruntă cu rezultatele scăzute înregistrate la examenul de bacalaureat și îngrijorarea exprimată de specialiști privind influența acestora asupra ratei șomajului. În mod clar, noua reglementare vizează tineretul, nu persoanele în vârstă, unde limita nu mai este 45 de ani, ci de 55.

În prezent, există subvenții oferite angajatorilor pentru angajarea:
  • Pe perioadă nedeterminată a absolvenților care la data absolvirii nu aveau raporturi de muncă sau de serviciu – companiile sunt scutite pentru o perioadă de 12 luni / 18 luni în cazul persoanelor cu handicap de la plata contribuției aferente angajaților încadrați și primesc lunar (timp de 12 luni / 18 luni în cazul persoanelor cu handicap), în funcție de tipul absolventului, o sumă cuprinsă între 500-750 RON (echivalent 1-1.5 indicatorul social de referință). Stimulentul se acordă proporțional cu timpul lucrat, luându-se în calcul perioadele de suspendare. Pentru a beneficia de stimulente, compania trebuie să mențină raporturile de muncă cu respectivul absolvent timp de 3 ani (angajatul să nu înceteze din motive ce nu țin de persoana sa) și să nu aibă întârzieri la plata datoriilor către stat.
  • Pe perioadă nedeterminată a șomerilor în vârstă de peste 45 de ani sau șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale – companiile sunt scutite pe o perioadă de 12 luni de la plata contribuției aferente angajaților încadrați și primesc lunar o sumă egală cu indicatorul social de referință: 500 RON. Pentru a beneficia de stimulente, compania trebuie să mențină raporturile de muncă cu respectivul angajat timp de 2 ani (angajatul să nu înceteze din motive ce nu țin de persoana sa) și să nu aibă întârzieri la plata datoriilor către stat.
  • Persoanelor în condițiile de mai sus care în termen de 3 ani de la data angajării îndeplinesc condițiile legale de a ieși la pensie (pensie anticipată parțial sau limită de vârstă) – suma de 500 RON specificată mai sus se acordă până în momentul când angajatul iese la pensie.
  • Pe perioadă nedeterminată a persoanelor cu handicap – companiile primesc o sumă egală cu indicatorul social de referință: 500 RON. Pentru a beneficia de stimulente, compania trebuie să mențină raporturile de muncă cu respectivul angajat timp de 2 ani (angajatul să nu înceteze din motive ce nu țin de persoana sa) și să nu aibă întârzieri la plata datoriilor către stat.
În mod sigur, această propunere va reaminti angajatorilor de existența stimulentelor acordate de stat în vederea angajării tinerilor, persoanelor cu handicap și a persoanelor în vârstă, însă până la publicarea unei astfel de legi și a normelor de aplicare nu vom putea stabili exact impactul financiar.
Declarația premierului Ponta este însă incompletă, deoarece se specifică doar scutirea de la contribuțiile sociale (pensie, sănătate, șomaj) aferente persoanelor cu vârsta mai mică de 25 de ani sau mai mare de 55 de ani, însă nu se menționează nimic despre alte sume pe lângă această scutire (în prezent, avem sumele de care beneficiază compania, raportate la indicatorul social de referință, acordate pentru fiecare persoană angajată de către companie conform celor de mai sus).
Să luăm un exemplu: 

 Dacă în prezent compania angajează un șomer în vârstă de peste 45 ani: compania este scutită de 10 RON aferenți șomajului pentru persoană + beneficiază de stimulentul de 500 RON (total beneficiu 510 RON / 1 persoană angajată în aceste condiții – beneficiul companiei). Condiții: șomer, vârstă >45 ani, raporturi de muncă: minimum 2 ani

Dacă luăm în calcul datele primite până în prezent privind propunerea premierului, compania ar fi scutita de 330 RON. Condiții: vârsta >55 ani, raporturi de muncă: minimum 2 ani.

- publicitate -

În concluzie, pentru ca o companie să aibă un beneficiu conform informațiilor făcute publice până în prezent, un angajat ar trebui să aibă un salariu brut de peste 3.050 RON.

În mod clar, nu este o veste bună pentru persoanele în vârstă, deoarece limita de 45 de ani ar deveni 55 și, după cum știm, companiile sunt reticente în ceea ce privește angajarea persoanelor trecute de o anumită vârstă, chiar dacă experiența lor pe piața muncii ar trebui să fie considerată un avantaj.

De asemenea, prin înlocuirea termenului absolvent cu șomer cu vârsta mai mică de 25 ani, se încurajează angajarea nu doar a celor ce au terminat o formă de învățământ (fără experiență), ci și a celor ce au deja experiență cumulată pe piața muncii până la această vârstă, însă au rămas fără serviciu din cauza condițiilor economice nefavorabile. Prin angajarea acestui segment de persoane (18-25 ani), statul ar avea foarte mult de beneficiat prin asigurarea unei continuități în muncă până ce aceștia acumulează destulă experiență pentru a nu mai avea dificultăți în alegerea unui loc de muncă.