Perioada de criză economică din ultimii trei ani a determinat companiile din toată Europa să fie mai prudente în ceea ce privește planurile de investiții și, în același timp, le-a responsabilizat pentru a-și asigura cash flow-ul, necesar derulării activității curente. Un rol deosebit de important în eficientizarea operațiunilor l-a avut, în toată această perioadă, externalizarea diferitelor servicii, ca o metodă eficace de a controla costurile.

Această tendință s-a manifestat și în România, unde atȃt oferta de servicii ce pot fi externalizate, cȃt şi procentul companiilor care au apelat la aceste servicii au crescut în 2011 şi prima parte a anului 2012, după cum arată concluziile unui studiu efectuat de către Accace, unul dintre liderii din Europa Centrală și de Est pe piața de consultanță în management financiar şi externalizare. Ȋn Romȃnia, rata de penetrare a externalizării sare de 80% şi este ȋn creştere. Ţara noastră este astfel ȋn concordanţă cu tendinţa globală, previziunile fiind că piaţa de outsourcing va creşte la nivel mondial cu 5% ȋn 2012.

Studiul Accace, intitulat „Externalizarea serviciilor ȋn Europa Centrală şi de Est”, a fost realizat în patru dintre cele mai mari piețe din regiune: Romȃnia, Ucraina, Polonia şi Ungaria, ultima fiind o piață care a cunoscut multiple transformări fiscale în ultimii ani.

Companiile din cele patru țări menționate externalizează cel mai frecvent serviciul de salarizare (96%), următoarele servicii pentru care acestea solicită consultanţă externă fiind contabilitatea (93%), administrarea fiscală (93%), raportarea financiară (85%), planificarea şi analiza financiară (64%) şi IT (57%).

Externalizarea se referă la încredințarea anumitor servicii unui furnizor extern. Companiile ȋşi pot transfera anumite procese total sau parţial, fiind o opţiune des ȋntȃlnită ȋn toate sectoarele economiei.

- publicitate -

Potrivit studiului Accace, aproape 65% dintre companiile care au apelat la servicii de externalizare consideră că această practică este mai eficientă din punctul de vedere al costului decȃt susţinerea unui departament intern care să ȋndeplinească funcţiile respective. Reducerea costului este astfel cel mai important avantaj al externalizării perceput de companiile din regiune, alături de accesul la resursele şi cunoştinţele colaboratorilor externi (56%), flexibilitate (33%) şi simplificarea proceselor pentru companie (33%). Alte avantaje semnalate sunt reducerea răspunderii şi a resurselor interne pentru companii (22%) şi eficienţa din punctul de vedere al timpului (11%).

Ȋn acest model de organizare, companiile ȋşi pot concentra eforturile şi resursele pe activitatea de bază şi pe creşterea business-ului, lăsȃnd serviciile care reprezintă doar suport pentru afacerea principală ȋn seama firmelor specializate. Companiile beneficiază astfel de experienţa, resursele şi know how-ul colaboratorilor externi, la un cost redus.

Pe de altă parte, dezavantajele semnalate de companii sunt controlul redus, riscul crescut din cauza dependenţei de o firmă externă, precum şi comunicarea uneori deficitară cu firmele ȋn cauză. Cu toate acestea, doar 11% dintre companiile chestionate au declarat că cel mai important criteriu după care ȋşi selectează colaboratorii este ca aceştia să fie demni de ȋncredere. Aproape 45% dintre companii consideră că cel mai important criteriu de alegere a firmelor cărora le externalizează anumite servicii este eficienţa din punctul de vedere al costului. Următoarele criterii sunt referinţele primite de la clienţi existenţi ai firmelor ȋn cauză, experienţa şi flexibilitatea (33%).

Indiferent de serviciile externalizate, peste 85% dintre companiile din ţările din regiune sunt mulţumite că au luat decizia de a apela la colaboratori externi. Externalizarea este un avantaj competitiv important pentru multe companii, fiind o iniţiativă strategică. Companiile se pot astfel concentra pe activitatea de bază şi competenţele specifice, reducȃndu-şi costurile şi avȃnd acces la resursele şi cunoştinţele unor firme specializate ȋn domeniile de interes.

„Am realizat acest studiu deoarece am dorit să ştim ȋn ce măsura clienţii noştri au avantaje reale prin externalizarea serviciilor, ce nemulţumiri au, ce dezavantaje percep şi cum putem să venim ȋn ȋntȃmpinarea nevoilor lor. Ne bucurăm să constatăm că firmele care apelează la externalizarea serviciilor o fac ȋn cunoştinţă de cauză, acordând o atenţie deosebită condiţiilor de livrare a serviciilor, a calităţii acestora, şi cȃntărind atent avantajele şi dezavantajele pe care externalizarea le prezintă. Faţă de anii trecuţi, este evident că piaţa serviciilor de externalizare s-a maturizat, iar clienţii cȃntăresc mai atent decizia de a colabora cu o firmă externă şi aleg cu precauţie firmele repective”, a declarat Bogdan Badea, Business Development Manager Accace Romȃnia.

Efectuat ȋn perioada martie-aprilie 2012, studiul Accace a avut ca obiectiv principal identificarea problemelor cu care se confruntă companiile atunci cȃnd externalizează anumite servicii, pentru a formula și adapta soluţii menite să faciliteze aceste colaborări.

Articol scris de Bogdan Badea – Business Development Manager, Accace Romania