În perioada 20 – 30 noiembrie 2012, Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT) a derulat a doua etapă a proiectului „Fiscul util și politicos”. Încurajați de deschiderea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) și încrezători în dorința autorităţilor de a oferi servicii de calitate contribuabililor, de această dată ARSIT a extins studiul la un număr de 216 administrații financiare din întreaga țară.

Prima etapă a fost inclus 47 de administraţii fiscale cărora li s-a adresat o întrebare privind drepturile de autor ale unei persoane fizice rezidente în Germania.

În această etapă, funcţionarilor ANAF le-a fost adresată o întrebare foarte simplă şi de actualitate:
Săptămâna aceasta vom înființa în România o sucursală a unei companii din Franța. Această sucursală trebuie să aplice sistemul de TVA la încasare?” 
Răspunsul corect ar fi trebuit să fie „NU”.

Dintre cele 216 de administrații studiate, în peste 84% din cazuri funcţionarii au evitat să răspundă sau au dat răspunsuri greşite:

  • 61 au dat răspunsuri eronate;
  • 122 nu au oferit un răspuns;
  • 8 au răspuns evaziv: „Citiți legea”;
  • 25 au dat răspunsul corect.

Și de data aceasta ARSIT a primit răspunsuri cel puţin „curioase”, cum ar fi:

- publicitate -
  • „Faceți cum doriți dumneavoastră!”
  • „Aplicați sistemul numai dacă vă convine!”
  • „Noi nu avem atâta personal cât să se ocupe de toate problemele.”
  • „Această informație o să o aflați de la Registrul Comerțului.”
  • „Mă depășește! Sunați la juriști.”
  • „Eu mă ocup de ajutoarele de căldură!”

Din păcate,  în această etapă a studiului concluziile sunt mai proaste. Analiza comparativă a rezultatelor:

 Septembrie 2012Noiembrie 2012
Total administrații în eșantion, din care:47100%216100%
a) au dat răspunsuri eronate511%6128%
b) nu au dat niciun răspuns2349%12256%
c) au dat răspunsul „Citiți legea”817%84%
d) au dat răspunsul corect1123%2512%

 

ARSIT consideră că una dintre explicaţiile plauzibile pentru aceste rezultate ar putea fi noutatea sistemului de aplicare a TVA la încasare, însă contribuabilii au avut obligația de a depune declarația 097 de luare în evidența sistemului de TVA la încasare la 25 octombrie 2012, moment în care funcționarii publici trebuiau să știe să ofere îndrumări privind aplicabilitatea acestui sistem.

Ca urmare a derulării acestei etape a programului, ARSIT a ajuns la următoarele concluzii:
a) Funcționarii publici sunt supraîncărcați și nu sunt specializați pe un anumit domeniu de asistență;
b) Deși la nivelul ANAF există o procedură privind acordarea de asistență telefonică, funcționarii nu răspund indicând numele instituției unde s-a sunat și numele lor;
c) Au existat situații în care, deși am insistat, funcționarul public nu a dorit să își spună numele;
d) Deși studiul s-a derulat și înainte, și după efectuarea de traininguri la nivelul administrațiilor pe tema „TVA la încasare”, rata de răspuns nu s-a modificat.

Dintre cele 25 de administrații care au dat răspunsul corect cele mai profesioniste și mai amabile echipe au fost cele din Filiași (judeţul Dolj), Orăștie (judeţul Hunedoara), Râmnicu-Vâlcea (judeţul Vâlcea), Topoloveni (judeţul Argeș), Vaslui (judeţul Vaslui).

Pentru profesionalismul lor, ARSIT îi va premia pe cei 5 funcționari publici din localitățile menționate, respectiv:
Domnul Dumitru Enache – AFP Filiași
Doamna Doina Boca – AFP Orăștie
Doamna Georgiana Stănică – AFP Râmnicu-Vâlcea
Doamna Maria Marin – AFP Topoloveni
Doamna Camelia Ștefăniță – AFP Vaslui

Remarcăm că doamna Camelia Ștefăniță a fost premiată și la etapa din septembrie 2012 a studiului ARSIT. Conform prevederilor art. 106 lit. c) al HG nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, „în scopul formării unui corp profesionist de funcţionari publici, evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici stabileşte cadrul general pentru: […] c) asigurarea unui sistem motivaţional, prin recompensarea funcţionarilor publici care au obţinut rezultate deosebite, astfel încât să fie determinată creşterea performanţelor profesionale individuale”. ARSIT propune în mod public recompensarea, în limitele legii, de către ANAF a dnei Camelia Ștefăniță de la AFP Vaslui pentru profesionalismul ei!

Ca urmare a derulării acestei etape a programului, ARSIT face următoarele propuneri:

a) Transformarea Centrului de asistență a contribuabililor într-un call-center unic la nivel național pentru acordarea de asistență telefonică. Acest call-center să fie deservit de un număr mai mare de funcționari publici și să fie structurat pe tipuri de impozite, astfel încât, atunci când un contribuabil sună, să i se dea posibilitatea să aleagă tipul de impozit pentru care solicită asistență, iar cei care răspund să aibă un domeniu mai precis de specializare, pentru a putea acorda asistență de mai bună calitate;

b) Publicarea pe site-ul ANAF a procedurii privind acordarea de asistență telefonică;

c) Instruirea funcționarilor publici privind respectarea procedurii ANAF de acordare a asistenţei telefonice și acordarea de informații oricărei persoane care sună la telefon;

d) Acordarea unei mai mari perioade de implementare pentru modificările legislative semnificative, pe parcursul căreia să se efectueze mai multe instruiri.

Despre ARSIT – Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe

Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT), membră a Taxpayers Association of Europe (Asociația Contribuabililor din Europa, http://english.taxpayers-europe.com/), este o organizație non-profit, care s-a înființat din dorința de a reprezenta vocea contribuabilului român în relația cu autoritățile statului.

Misiunea ARSIT este „să impună respect față de contribuabil și pentru banul plătit de acesta!”

„Fiscul util și politicos” este primul proiect derulat de ARSIT în 2012 care își propune să creeze o competiție pozitivă între administrațiile fiscale din România, în scopul oferirii de servicii de calitate contribuabililor. În septembrie 2012 ARSIT a derulat prima etapă a acestui studiu, în rândul a 47 de administrații financiare, rezultatele dovedind că fiscul este politicos, dar nu neapărat util. Numai 23% din administrațiile din eșantion au dat răspunsul corect la întrebarea noastră.

În urma acestui studiu ANAF şi-a arătat interesul pentru continuarea programului, vicepreședintele ANAF, domnul Mihail Constantin, apreciind că în alte țări fiscul plătește pentru astfel de studii și, de aceea, inițiativa ARSIT de a face această activitate în mod voluntar este lăudabilă.

Pentru mai multe informații vă invităm să vizitați site-ul www.arsit.org.ro.

1 COMENTARIU