Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT) a lansat proiectul «Fiscul util si politicos», care a debutat printr-un studiu realizat în cursul lunii septembrie 2012 în rândul a 47 de administrații financiare din România (câte una din fiecare județ, plus 5 sectoare ale Bucureștiului și Centrul de asistență a contribuabililor).

Celor 47 de administrații li s-a adresat o întrebare simplă:
Reprezint o societate comercială din România care va plăti  drepturi de autor unei persoane fizice rezidente în Germania. Ce impozit și ce contribuții rețin? Unde le declar si unde le plătesc?

REZULTATE
Pitești, Slobozia, Alba-Iulia, Focșani și Vaslui sunt municipiile cu cele mai profesioniste și amabile echipe de Administrație Fiscală din România – conform studiului realizat în luna septembrie 2012 de către asociație.
Pentru profesionalismul lor, ARSIT îi va premia pe cei 5 funcționari publici din municipiile menționate, respectiv:
Doamna Trașcă – AFP Pitești
Doamna Oloeriu – AFP Slobozia
Doamna Mihălțean – AFP Alba-Iulia
Doamna Fălescu – AFP Focșani
Doamna Ștefăniță– AFP Vaslui

La nivel general, dintre cele 47 de administrații studiate:
a)    5 au dat răspunsuri eronate;
b)    23 nu au oferit răspuns;
c)    8 au dat răspunsul: “Citiți legea”;
d)    11 au dat răspunsul corect.

Timpul mediu necesar obținerii unui răspuns corect a fost de 8 minute și a presupus 2 etape de răspuns: abordarea inițială și revenirea pentru obținerea informațiilor solicitate.

- publicitate -

Unul dintre cele mai „curioase” răspunsuri a fost: « Se alocă persoanei din Germania un CNP provizoriu. »

Pentru mai multe informații și răspunsuri primite vă invităm să vizitați site-ul www.arsit.org.ro secțiunea Rezultate/Fiscul util și politicos.

Constatările generale ARSIT în urma studiului realizat sunt următoarele:
a)    Funcționarii publici nu urmează o procedură uniformă de răspuns la telefon, prin care să răspundă spunând numele instituției unde s-a sunat și numele lor;
b)    Unii funcționari au fost reticenți la a acorda informații în momentul în care au aflat că cel care întreabă nu este din județul/localitatea lor;
c)    Cei mai mulți funcționari au fost amabili, deși de multe ori nu au oferit niciun răspuns concret;
d)    Deși o mare parte a funcționarilor s-a străduit să ajute contribuabilul și chiar să-i ofere răspunsul corect și complet, funcționarii care acordă asistență nu sunt specializați pe un anumit domeniu, ceea ce face destul de dificilă acordarea asistenței la un nivel superior.

În consecință, recomandările ARSIT ce vor fi transmise către ANAF în urma acestui mini-studiu, sunt următoarele:
a)    Adoptarea unei proceduri standard de răspuns la telefon în cadrul ANAF, procedură care să implice răspunderea la telefon cu numele instituției și numele persoanei care răspunde;
b)    Instruirea personalului ANAF pentru acordarea de informații oricărei persoane care sună la telefon;
c)    Transformarea Centrului de asistență a contribuabililor într-un call-center unic la nivel național pentru acordarea de asistență telefonică. Acest call-center să fie deservit de un număr mai mare de funcționari publici și să fie structurat pe tipuri de impozite, astfel încât, atunci când un contribuabil sună, să i se dea posibilitatea să aleagă tipul de impozit pentru care solicită asistență, iar cei care răspund să aibă un domeniu mai îngust de specializare, pentru a putea acorda asistență de mai bună calitate;
d)    Efectuarea de training-uri ale personalului, imediat ce apar noutăți legislative.

 

Despre ARSIT – Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe

Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT), membră a Taxpayers Association of Europe (Asociația Contribuabililor din Europa, http://english.taxpayers-europe.com/), este o organizație non-profit, care s-a înființat din dorința de a reprezenta vocea contribuabilului român în relația cu autoritățile statului.

Misiunea ARSIT este „să impună respect față de contribuabil și pentru banul plătit de acesta!”

„Fiscul util și politicos” este primul proiect derulat de ARSIT în 2012 care își propune să creeze o competiție pozitivă între administrațiile fiscale din România, în scopul oferirii de servicii de calitate contribuabililor. În septembrie 2012 ARSIT a derulat prima etapă a acestui studiu, în rândul a 47 de administrații financiare, rezultatele dovedind că fiscul este politicos, dar nu neapărat util. Numai 23% din administrațiile din eșantion au dat răspunsul corect la întrebarea noastră.

În urma acestui studiu ANAF şi-a arătat interesul pentru continuarea programului, vicepreședintele ANAF, domnul Mihail Constantin, apreciind că în alte țări fiscul plătește pentru astfel de studii și, de aceea, inițiativa ARSIT de a face această activitate în mod voluntar este lăudabilă.

Pentru mai multe informații vă invităm să vizitați site-ul www.arsit.org.ro.

1 COMENTARIU