CE: Noi reguli TVA pentru a face mai ușoara viața companiilor din 1 ianuarie 2013

41

Noile norme UE in materie de TVA vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013, ceea ce va face viața mai ușoară pentru întreprinderile din întreaga Europă, se menționează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

I. Facturarea electronica va trebui să fie tratata similar facturării pe hârtie, permițând societăților să aleagă soluția care le convine [DIRECTIVA 2010/45/UE].

În preambulul Directivei 2010/45/UE se precizează că utilizarea facturarii electronice poate ajuta intreprinderile sa reduca costurile si sa fie mai competitive, actualele cerinte TVA privind facturarea electronica ar trebui sa fie revizuite pentru a indeparta sarcinile existente si barierele din calea utilizarii sistemului. Facturile pe suport de hartie si facturile electronice ar trebui sa fie tratate in acelasi mod, iar povara administrativa privind facturarea pe suport de hartie ar trebui sa nu creasca.

II. Statele Membre vor putea permite opțiunea de plata a TVA la încasare întreprinderilor mici cu o cifra de afaceri de până în 2 milioane euro pe an [DIRECTIVA 2010/45/UE – optional cash accounting scheme].

Măsura a fost reglementată pentr a sprijini întreprinderile mici și mijlocii care întampina dificultăți în a plati TVA autoritatilor competente inainte de a fi incasat platile de la clienti. Directiva precizează în preambul că statele membre ar trebui sa aiba posibilitatea de a permite contabilizarea TVA in cadrul unui sistem de contabilitate de casa, care permite furnizorului sa plateasca TVA autoritatii competente in momentul incasarii platii pentru o livrare/prestare si care ii determina dreptul de deducere in momentul achitarii livrarii/prestarii in cauza. Acest lucru ar trebui sa permita statelor membre sa introduca un sistem optional de contabilitate de casa care sa nu aiba un efect negativ asupra fluxului de numerar legat de incasarile din TVA.

Referințe anexate:
Comunicatul de presa al Comisiei Europene

- Publicitate -