Persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile, înregistrate în scopuri de TVA, care intenţionează să desfăşoare operaţiuni intracomunitare (livrări și achiziții de bunuri, prestări și achiziții de servicii) trebuie să solicite organelor fiscale competente înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari, înainte de efectuarea respectivelor operaţiuni.

Registrului operatorilor intracomunitari este reglementat prin art. 158^2 din Codul fiscal, iar procedura de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari, inclusiv procedura de înscriere şi de radiere din acest registru, sunt reglementate prin OPANAF 2101/2010.

Începând cu data de 1 august 2010, persoanele care nu figurează în Registrul operatorilor intracomunitari nu pot avea un cod valabil de TVA pentru operaţiuni intracomunitare (cod TVA valabil VIES), chiar dacă acestea sunt înregistrate deja în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.

Partenerii intracomunicatari au obligația să factureze cu TVA național, dacă codul de TVA al partenerului român nu este validat în Registrul VIES.

Verificarea codului de TVA în Registrul operatorilor intracomunitari se poate efectua prin validarea numărului de înregistrare pentru TVA în Registrul VIES. Registrul operatorilor intracomunitari este baza de date națională a Registrului VIES.

Alte informați despre Registrul operatorilor intracomunitari.

Aplicatii VIES, split TVA – permit verificare coduri multiple, export rezultate in Excel/PDF:

VIES: https://exclusive-web-development.ro/verificare-vies/

Split TVA: https://exclusive-web-development.ro/registru-tva.php

- Publicitate -