Vineri, 4 ianuarie 2013, premierul Victor Ponta a declarat la începutul ședinței de Guvern că taxa de poluare (taxa de primă înmatriculare auto și taxa de primă vânzare) va fi înlocuită cu un “timbru de mediu”.
Valoarea timbrului de mediu datorată de proprietarii de mașini va depinde de emisiile de noxe şi de capacitate cilindrică a autoturismului. Proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice.

Taxa de poluare este reglementată prin LEGEA 9/2012, inclusiv taxa denumită taxa de primă vânzare auto, care a fost suspendată de fostul Guvern până 1 ianuarie 2013.

Premierul Victor Ponta a asigurat, în luna decembrie, că Guvernul va reglementa situaţia taxei auto în prima şedinţă din 2013, precizând atunci că taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită cu o taxă de mediu raportată mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

Taxa de primă vânzare auto, introdusă în ianuarie 2012, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

În 31 ianuarie 2012, prin OUG 1/2012, Guvernul decide suspendarea pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, a taxei de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

- publicitate -

În luna august 2012, ministrul Mediului dna Rovana Plumb, a declarat că: ”Probabil ca la începutul lunii septembrie vom veni cu poziţia oficială a Guvernului României în ceea ce priveşte taxa de prima înmatriculare. Cu siguranţă, poziţia mea este de a reduce nivelul taxei de prima inmatriculare”.

În luna octombrie 2012, premierul Victor Ponta a anunţat că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu 2013, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului.

Victor Ponta a mai menţionat în acel moment că un grup de lucru format la nivelul ministerelor Finanţelor şi Mediului analizează în prezent variantele pentru noul sistem de taxare, care să încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante, şi că va fi solicitat acordul Comisiei Europene astfel încât noua taxă care să fie introdusă de la 1 ianuarie 2013.

Declarații susținute de prim-ministrul Victor Ponta la începutul Ședinței de Guvern

Ultimul lucru – pentru că presa oricum o să întrebe – doamna ministru Plumb, astăzi ne prezentaţi ce facem cu timbrul de mediu, da? Nu se mai numeşte taxă de primă înmatriculare, se numeşte timbru de mediu. Eu ştiu cam ce o să prezentaţi, spun de la început presei ce vreau să decidă acest guvern. În primul rând, să ţinem cont de emisii de noxe şi de capacitate cilindrică, că, sigur, consumă mai mult o maşină de 5.000 decât una de 1.500, eu ştiu acest lucru din experienţe extraguvernamentale şi, în al doilea rând, maşini noi nepoluante – taxă mai mică, maşini vechi, mai poluante – taxă mai mare. Timbru, iertaţi-mă, trebuie să mă obişnuiesc cu noua denumire şi care cred că sună şi mai corect. Mai noi şi mai nepoluante – mai puţin sau chiar deloc, sigur, pentru cele hibrid, electrice absolut nimic; mai vechi şi mai poluante – plătesc mai mult. E normal lucrul ăsta. Mulţumesc celor de la presă şi la final vă anunţăm deciziile adoptate.

Declarații susținute de purtătorul de cuvânt al Guvernului Andrei Zaharescu, la finalul ședinței de Guvern

Taxa auto ar fi primul subiect. Doamna ministru Rovana Plumb a prezentat o informare privind taxa auto, dar în acest moment Guvernul nu dorește să facă nici un fel de comentariu, să ofere absolut nici un fel de mic amănunt până în momentul în care această hotărâre va fi aprobată. În acel moment, vom comenta.