Codul fiscal prevede la ART. 292 Indexarea impozitelor şi taxelor locale:

(1) În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la 3 ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare.
(2) Sumele indexate se iniţiază în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, emisă până la data de 30 aprilie, inclusiv, a fiecărui an.

Proiectul de OUG propune modificarea ART. 292 Indexarea impozitelor şi taxelor locale astfel:

(1) Nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale se pot indexa odată la 3 ani, prin hotărâre a autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale.
(2) În situaţia în care autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale hotărăsc indexarea potrivit alin. (1), atunci nivelurile indexate nu pot fi mai mici decât cele stabilite prin hotărârea Guvernului, prevăzută la alin. (3), în vigoare la data la care se hotărăşte indexarea.
(3) Prin hotărâre a Guvernului se reglementează o dată la 3 ani, de regulă până la data de 30 aprilie, nivelurile indexate ale valorilor impozabile, ale impozitelor şi taxelor locale, ţinând cont de evoluţia nivelului ratei inflaţiei de la ultima indexare.
(4) Prin hotărârea Guvernului prevăzută la alin.(3), se actualizează amenzile prevăzute la Titlul IX din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi taxele prevăzute la art.295 alin.(11) lit. c) şi d), ţinând cont de evoluţia nivelului ratei inflaţiei de la ultima indexare şi sunt obligatorii, asupra acestora neputându-se stabili cote adiţionale.

Declarații politice:
Pe 12 decembrie, prim-ministrul Victor Ponta declara „Deci, eu nu măresc nicio taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, şi anume îi informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cât au voie (să modifice cuantumul taxelor – n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100% sau cu 50%”.
Premierul a mai susţinut că „16% este rata cumulată a inflaţiei, iar ei au voie conform legii +/-20%”.
„Adică pot să şi le scadă cu 4% taxele, pot să şi le mărească cu 16 plus 20, deci 36% maximum. Nu intervine Guvernul în finanţele publice locale, asta decid consilierii”, a spus Ponta.

În 27 decembrie, vice-prim-minitru, ministrul Administrației Liviu Dragnea anunţa că Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.
„Va fi modificat în şedinţa de Guvern din 4 ianuarie, prin ordonanţă, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecărei autorităţi locale să indexeze sau nu, în funcţie de condiţiile specifice din localitatea respectivă. Prevederile din Codul Fiscal actuale crează obligativitatea pentru fiecare autoritate locală ca, în momentul în care a apărut hotărârea de guvern de indexare, să o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecărui primar şi fiecărui consiliu local să aplice sau nu această indexare”, explica Dragnea.
Vicepremierul a precizat că în urma acestei decizii subiectul taxelor şi impozitelor locale va fi dezbătut foarte serios în consiliul local, la şedinţe fiind posibilă chiar participarea cetăţenilor.

Fapte politice:
Pe 4 ianuarie 2013, Guvernul nu a adoptat nicio ordonanță [a se vedea informarea gov.ro].
Premierul Ponta a declarat că ordonanţa care stabileşte că primarii sunt cei care decid indexarea taxelor locale este în Legea care abilitează Executivul să emită ordonanţe, dar a precizat că actul va fi publicat după promulgarea Legii.

- publicitate -

Realitatea juridică:
Conform proiectului de OUG publicat pe mfinante.ro:
– nivelurile se pot indexa o dată la 3 ani, prin hotărâre a autorităţilor locale,
– nivelurile indexate se reglementează o dată la 3 ani, de regulă până pe 30 aprilie, prin hotărâre de Guvern, ţinând cont de inflaţiei,
– nivelurile indexate stabilite de autorităţilor locale nu pot fi mai mici decât nivelurile indexate stabilite prin hotărârea Guvernului în vigoare la data la care se hotărăşte indexarea.

Pe scurt, autoritățile locale vor putea indexa o dată la 3 ani nivelul indexat obligatoriu de Guvern o dată la 3 ani. Mai exact, autoritățile locale pot decide dacă între 2013-2015 aplică valorile indexate de guvern prin HG 1209/2012 sau aplică alte valori mai mari, stabilite prin hotărâre de consiliu local.

În concluzie, declarațiile prim-ministrului V.Ponta și ministrului L.Dragnea sunt pe lângă subiect, eronate, deoarece aplicarea valorilor indexate de Guvern a fost, este și va fi obligatorie pentru administrațiile locale.

2 COMENTARII

    • Multumim pentru aprecieri. Ordonanta va fi aplicabila din 2013, dar este posibil ca primarii sa nu apeleze la dreptul de a indexa in acest an valorile indexate.
      Oricum, adm locale au obligatia sa aplice valorile indexate la sf anului 2012.
      Pentru a da dreptul adm locale sa nu aplice valorile indexate, textul proiectului de ordonanta ar trebui modificat.