Rezultate sondaj – 7 ian – 10 ian 2013:
polldaddy_com_polls_results

E.Boc – Declarație de presă susținută duminică 6 ianuarie

Cer premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale şi cer Guvernului să respecte promisiunile făcute public pentru a nu induce în eroare populaţia.
Până la reglementarea situaţiei, în perioada 7 – 11 ianuarie Primăria Cluj-Napoca nu va încasa impozitele pe clădiri şi terenuri, în condiţiile în care în 3 şi 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au plătit taxele şi impozitele locale la nivelul anului trecut, şi eu nu îmi permit să văd că aceştia sunt nevoiţi să mai stea o dată la coadă. Guvernul se bâlbâie şi nu are curajul să spună clar dacă aceste taxe şi impozite nu trebuie majorate. E bâlbâială, neştiinţă, ipocrizie, nu ştiu. Dacă eram prim-ministru, ardeau televiziunile de câteva zile încoace.

- Publicitate -

Declarație de presă publicată pe gov.ro

În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale, Biroul de presa al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări:

În şedinţa de Guvern din data de 4 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfaşurarea şedinţei de Guvern. Mai mult, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial.
Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână.

E.Boc – Declarație de presă susținută luni 7 ianuarie

Victor Ponta dezinformeza si intr-o maniera pur diversionista incearca sa arunce vina in alta parte, incercand sa-si ascunda propria incompetenta.. Victor Ponta a fost prins cu mâţa în sac şi acum hoţul strigă hoţul. A vrut să scoată castanele din foc cu mâna primăriilor. Eu îl întreb pe Ponta unde e OUG de modificare a Codului Fiscal şi el îmi răspunde de ce nu a adoptat o ordonanţă simplă, îl întreb un lucru, şi el răspunde altceva. În asta constă diversiunea. Îi cer imperativ ca în această săptămână să adopte ordonanţă de urgenţă sau simplă de modificare a Codului Fiscal şi să scoată administraţiile locale din incertitudine.

Dovada supremă este proiectul de OUG de modificare a Codului Fiscal aflat pe site-ul Ministerului Finanţelor din 21 decembrie 2012 şi care nu mai instituia obligativitatea pentru autorităţile locale să indexeze taxele şi impozitele locale cu 16 la sută. Putea da OUG în 21 decembrie, în 27 decembrie, în 4 ianuarie şi lăsa administraţiile locale să decidă asupra taxelor, nu să lase pe toată lumea în ceaţă. Minciuna are picioare scurte. Consider că este vorba de diversiune, ipocrizie şi incompetenţă, pentru că altfel nu pot interpreta ce a spus până acum Ponta, care se face că nu cunoaşte prevederile Constituţiei”

V.Ponta – Declarație de presă susținută luni 7 ianuarie

„Domnul Boc rămâne tot domnul Boc. Nu se schimbă niciodată. Ştie foarte bine – sau ar trebui să ştie, că a fost prim-ministru vreo trei ani, din păcate, asta e – ştie foarte bine că preşedintele Băsescu, idolul domniei sale, a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului vineri. Legea intră în vigoare la trei zile după publicare. Deci, mâine pot să public ordonanţa. Sunaţi-l la Cluj pe domnul profesor de Drept constituţional Emil Boc şi explicaţi-i încă o dată că, deşi nu ştie – că nu a fost prim-ministru, de unde să ştie? – aşa se întâmplă cu ordonanţele”.

Comunicat de presă Luni – 7 ianuarie 2013 – Administrația Prezidențială

Ref.: Comunicatul de presă al Guvernului României din data de 7 ianuarie a.c. despre ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale
Referitor la explicaţiile formulate de Guvernul României, într-un comunicat de presă din data de 7 ianuarie a.c., despre motivele care au stat la baza imposibilităţii de a fi adoptată ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:
(1) – Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii.
(2) – Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale.
(3) – De asemenea, Administraţia Prezidenţială menţionează că respectă cu maximă rigurozitate procedurile şi prevederile constituţionale şi că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaraţii sau comunicate de presă.

Surse: gov.ropresidency.romediafax.ro

- Publicitate -

1 COMENTARIU