UPDATE: MFP a publicat un proiect de OG care cuprinde reguli privind impozitarea veniturilor din agricultură.

Vineri, 18 ianuarie 2012, Bogdan Hossu, preşedintele CNS ‘Cartel ALFA’, a declarat că Guvernul ia în calcul introducerea unui impozit forfetar pentru exploatarea terenurilor agricole, impozit care ar urma să fie perceput după acordarea ajutoarelor de stat pentru agricultură.

Declarația a fost dată în urma întâlnirii organizate la Palatul Victoria între reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor.

Declarații Bogdan Hossu, preşedintele CNS ‘Cartel ALFA’

‘În cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu reprezentanţii Executivului ne-au fost prezentate principiile proiecţiei bugetare pentru anul în curs, punându-se accent pe nivelul salariului minim, dar şi pe posibila introducere a unui impozit forfetar pentru exploatarea terenurilor agricole, perceput după acordarea ajutoarelor de stat pentru agricultură. …’.

Guvernul ia în calcul un impozit forfetar în agricultură, în funcţie de suprafaţă, tipul de teren şi alte criterii. Va fi un impozit care va fi calculat din momentul în care se vor acorda ajutoarele pentru agricultori şi, practic, se vor reglementa atunci

La discuţiile de la Guvern au mai luat parte ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini, precum şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Impozitul forfetar ar putea să fie datorat de 1.030.000 persoane fizice, care subvenţionaţi de către stat cu suma de 680 milioane euro.

În decembrie 2011, ministrul Agriculturii de atunci, Valeriu Tabără, declara că este posibil ca din 2013 să fie introdus impozitul forfetar în funcţie de venitul agricol, acest lucru urmând a fi discutat la începutul anului viitor.

Declarații ministrul Agriculturii de atunci, Valeriu Tabără – decembrie 2011

Celelalte sectoare impută agriculturii că primeşte mai mulţi bani şi participă mai puţin la buget. Această afirmaţie este nedreaptă, deoarece cea mai mare parte din TVA vine din produsele agroalimentare. Este o contribuţie indirectă. Deci, păstrăm un TVA mare la produsele agroalimentare şi la produsele agricole care au o contribuţie însemnată la buget. Cred că, după combustibili, agricultura este al doilea contribuabil la buget”

„… ca impozit direct trebuie să fie un sistem de fiscalizare specific pentru agricultură, având în vedere şi specificitatea agriculturii. Mă refer la intervalele mari de timp în circuitul agricol. Pe de altă parte, cred că se poate merge pe un impozit forfetar care să fie pus în funcţie de venitul agricol. Este greu, şi m-am opus la vremea respectivă la ceea ce se vehicula de la Ministerul Finanţelor, legat de impozitarea venitului net pentru micii fermieri. În primul rând, nu se poate calcula un astfel de venit. În al doilea rând, nu sunt ei (micii fermieri n.r.) cei care fac evaziunea fiscală mare pe produsele agricole.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. Sa va fie rusine. Luati si pielea de pe oameni. Cum sa impozitezi un bun de 2 ori. Oricum plateau taranii impozit pe suprafata, de ce sa mai plateaca un alt impozit acum????? pe aceiasi suprafata fie el denumit si frfetar. Mergeti si loviti marea evaziune, lasati bietii tarani sa traiasca. Sau cumva pregatiti vanzare intregii tari la pachet vezi liberaliyarea vanzarii terenurilor pentru straini in 2014. Sa va fie rusine. Oricum nu cunoasteti cuvantul rusine.