ACTUALIZARE 23 ian 2013: OG 5/2013 – Impozitarea activităţilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural

ACTUALIZARE: Mediafax anunță că Guvernul a redus drastic cuantumul taxelor care vor fi percepute operatorilor de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale si a decis ca plata sa fie impusa tuturor firmelor din domeniu, fara exceptie, dupa ce companiile au reclamat ca taxa le va afecta activitatea.

Astfel, taxa calculata in cazul cantitatii transportate catre sistemele de distributie a fost redusa de la 0,45 lei/Mwh, in varianta initiala, la doar 0,1 lei/Mwh, iar cea stabilita in cazul cantitatii distribuite a fost diminuata de la 1,25 lei/Mwh la 0,75 lei/Mwh. In acelasi timp, taxa calculata in cazul cantitatii transportate numai prin sistemul de transport a fost scazuta de la 1,7 lei/Mwh la 0,85 lei/Mwh.

Guvernul a decis totodata ca aceasta taxa, tratata drept un impozit pe “monopolul natural”, sa fie perceputa tuturor operatorilor licentiati din domeniu, fara sa-i mai excepteze pe operatorii de distributie care presteaza pentru mai putin de 100.000 clienti, asa cum intentiona initial.

Luni, 21 ian 2013, Ministerul Finantelor Publice a publicat online pentru dezbatere publică proiectul de Ordonanţă privind impunerea unor măsuri de impozitare suplimentară pe activităţile cu caracter de monopol natural permise de stat prin contracte de privatizare sau prin concesionarea unor active deţinute de stat sau a unor servicii publice.

- publicitate -

Potrivit Notă de fundamentare, prin proiectul de OUG se intentioneaza instituirea unei taxe pe monopolurile naturale, incluse în tarifele practicate de companiile din sectorul energie electrice şi al gazelor naturale. Valoarea acestei taxe este de 0.45 lei/MWh şi este aplicabilă pentru energia pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de transport energie electrică sau gaze naturale şi respectiv valoarea de 1.25 lei/MWh energiei pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de distribuţie energie electrică sau gaze naturale.

Se exceptează de la aplicarea acestei taxe operatorii de distribuţie de energie electrică sau gaze naturale care au un număr de clienţi mai mic de 100.000. În cazul în care energia electrică sau gazele naturale se facturează unui consumator fără a trece prin sistemul de distribuţie (consumatori racordaţi direct în sistemul de transport energie electrică sau gaze naturale) valoarea taxei pe monopolurile naturale este de 1.7 lei/MWh. Aceeaşi valoare se aplică în cazul consumatorilor la care se aplică exclusiv tarife pentru servicii de distribuţie energie electricaă sau gaze naturale.
Taxa pe monopolurile naturale din sectorul energiei se aplică de la 1 februarie 2013 până la data de 31 decembrie 2014.