Impozitarea nerezidentilor – Extinderea ariei de impozitare de la 1 februarie 2013. Modificari de ultima ora!

182

Incepand cu 1 februarie 2013 orice achizitie de servicii prestate de o entitate nerezidenta vor face obiectul impozitarii la sursa, indiferent de locul prestarii acestora (in tara sau in strainatate).

Desi OG 8/2013 a abrogat art. 115 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, iar serviciile de consultanta si management nu mai fac in mod specific obiectul impozitarii la sursa, modificarea art. 115 alin. (1) lit. k) a largit de fapt aria tranzactiilor ce va face obiectul impozitarii la sursa.

Conform acestui articol, orice venituri din servicii (inclusiv consultanta si management) prestate in Romania si in afara Romaniei, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport, vor face obiectul impozitarii la sursa. Cu alte cuvinte, daca pana la 1 februarie 2013 faceau obiectul impozitarii la sursa doar veniturile obtinute de nerezidenti din prestarea de servicii de consultanta, de management sau alte servicii prestate strict pe teritoriul Romaniei, dupa 1 februarie 2013 vor face obiectul impozitarii la sursa toate veniturile obtinute de nerezidenti din prestari servicii (indiferent de natura si locul prestarii acestora).
Bogdan Costea

„O astfel de modificare legislativa va conduce la eforturi semnificative de conformare din partea contribuabililor. Practic, din analiza prevederilor nou introduse, se constata ca pentru orice factura primita de la un nerezident se va pune problema: trebuie sau nu sa retin impozit? O sa ajungem in situatia in care vom solicita certificate de rezidenta fiscala de la absolut toti partenerii nostri externi. Imaginati-va ce ar inseamna pentru o firma din Romania sa solicite certificat de rezidenta fiscala de la Google pentru facturile de adwords, sau pentru altele astfel de achizitii. In plus aceste prevederi se aplica si rezidentilor persoane fizice, care de asemenea ar avea obligatia de a retine impozit pentru achizitiile de servicii de la nerezidenti.
Consider un pic ciudat sa definesti veniturile impozabile in Romania ca fiind veniturile din servicii prestate in afara Romaniei. Astfel, se creeaza premisele ca Romania poate impozita orice serviciu prestat oriunde in lume de oricine catre oricine iar formularea de la art. 115 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal este cam ambigua, cel putin in opinia mea.”

Bogdan Costea, Tax Partner in cadrul Viboal Findex.

LOGO_Viboal_Consulting_v3 Viboal FindEx este un furnizor de servicii de consultanta, membru in cadrul aliantei internationale Altus Alliance. Incepand din 2013, Viboal FindEx a fost inclusa in anuarul World Tax redactat de catre International Tax Review, anuare ce listeaza cele mai valoroase societati de consultanta in domeniul fiscal din intreaga lume. In anul 2012 Viboal FindEx a fost nominalizata in cadrul premiilor europene de fiscalitate la categoriile “Best Newcomer” si “Central Europe Transfer Pricing Firm of the Year”. http://www.viboal.ro/

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua.

    Intr-adevar impozitarea la sursa a serviciilor prestate de nerezidenti este o adevarata problema mai ales pentru persoanele fizice care isi desfasoara o activitate de comert on-line (si nu numai). Aici ai in permanenta nevoie de altii din afara si pentru asta trebuie sa platesti; vorbesc aici de google pt serviciul de „google adwords”, de facebook, etc. In afara faptului ca acesti doi furnizori de servicii isi iau linistiti banii din contul beneficiarului, fara nici un fel de retinere pentru serviciile prestate, cum sa le spun eu ca trebuie sa le retin 16% conform unor noi reglementari din codul fiscal. Poate ne ajuta si pe noi cineva in sensul asta.
    O alta problema ar fi: de ce 16% si nu 3% impozit. De exemplu societatea pe care o reprezint, datorita cifrei de afaceri mici, intra in categoria microintreprinderilor si platesc impozit pe venit de 3%. Din ce considerente trebuie sa platesc pt serviciile prestate de nerizenti 16%??? Aceasta problema nu o inteleg. Daca cineva ma poate „lumina” in acest sens as fi foarte incantat.

    Va multumesc si va doresc o zi buna.
    V.I