de Irina Dumitrescu | expert contabil, editor PortalContabilitate.ro
Intrebare:
O societate comerciala, platitoare de impozit pe profit poate acorda salariatilor, pe perioada deplasarii in interes de serviciu in tara sau in strainatate, atat diurna legala ori 2.5 cat si posibilitatea decontarii cheltuielilor cu masa servita? Care este tratamentul fiscal al diurnei acordate si a a cheltuielilor cu masa servita? Pot fi considerate cheltuielile cu masa servita de salariati in deplasare in interes de serviciu avantaje in natura si asimilate salariilor in conditiile in care in aceeasi zi angajatorul acorda si diurna legala?
In situatia in care angajatorul nu acorda diurna legala salariatilor pe perioada deplasarii in interes de serviciu si acorda doar decontarea cheltuielilor cu masa servita, acestea din urma pot fi considerate avantaje in natura acordate salariatilor?
Soluție PortalContabilitate.ro:
Incepand cu data de 1 februarie 2013, in baza OG 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, art. 55 alineatul (4), litera g) si art. 296 indice 15 s-au modificat si au urmatorul cuprins:
g) sumele primite de angajati in conditiile prevazute de lege sau de contractul de munca aplicabil, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, ca indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
g) indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si sumele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare;”.
Astfel cum se poate observa textul de lege se refera si la sume de aceeasi natura cu diurna, in categoria carora, apreciem ca pot fi incluse si cheltuielile cu masa pe durata detasarii si a delegarii.
Avand in vedere aceste noi prevederi legale, consideram ca diurna precum si cheltuielile cu masa salariatilor pe durata detasarii si a delegarii nu vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale daca impreuna nu depasesc limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
Daca se acorda salariatul atat diurna cat si decontarea cheltuilelilor cu masa, pentru a nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale, toate aceste cheltuieli nu trebuie sa depaseasca limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
De asemenea, daca se acorda numai masa sau numai diurna, pentru a nu intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale aceste cheltuieli nu trebuie sa depaseasca limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
De remarcat ca art. 55 alineatul (4), litera g) exclude din baza de calcul al impozitului pe venit in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice sumele primite de angajati in conditiile prevazute de lege sau de contractul de munca aplicabil.
Prin urmare, conditiile de acordare a diurnei cum ar fi posibilitatea de a acordare a unei parti prin decontarea cheltuielilor cu masa trebuiesc negociate cu salariatul si stabilite in contractual individual sau colectiv de munca. Altfel, exista riscul de a fi considerate venituri impozabile chiar daca se incadreaza in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
Autor: Irina Dumitrescu | expert contabil, editor PortalContabilitate.ro
Articol preluat cu acordul editurii Rentrop & Straton.