„Corupţia din sistem protejează contrabanda şi evaziunea fiscală. În multe situaţii am vorbit cu foarte mulţi oameni de afaceri care sunt foarte nervoşi, foarte frustraţi pentru că ei sunt cei care plătesc taxele şi impozitele. Primul ministru a cerut ANAF şi încă aşteptăm să vină cu un plan de măsuri, un plan de acţiune pentru a rupe toate aceste structuri mafiote care protejează traficul de ţigări, contrabanda cu alcool, cu produse petroliere, cu produse agricole şi evaziunea fiscală”

, a spus Liviu Dragnea, vice-premier, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în cadrul seminarului economic organizat de Fundatia Romanian Business Leaders, Romanian Business Leaders Summit (7-8 februarie 2013, Hotel Howard Johnson).

Potrivit vicepremierului, dacă ANAF nu vine cu un plan de măsuri este posibil ca primul ministru să înfiinţeze o structură dedicată luptei contra evaziunii fiscale care să fie în subordinea Guvernului.

„In cazul in care in foarte scurt timp ANAF nu prezinta acest lucru (n.red. un plan de masuri pentru combaterea evaziunii fiscale), s-ar putea sa se ia decizia de a se infiinta o structura specializata la nivelul premierului”, a afirmat Dragnea. Potrivit vicepremierului, Guvernul inca asteapta ca ANAF sa vina cu un plan de actiune impotriva „structurilor mafiote”.

‘Nu mai putem spera la o dezvoltare serioasă în România dacă păstrăm acelaşi sistem de plată a taxelor’, a adăugat Liviu Dragnea.

Acest Executiv a luat fiinţă cu un Minister al Finanţelor împărţit în două, cu doi miniştri – Liviu Voinea, ministrul bugetului, şi Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, care s-ar ocupa de partea de control şi de reglementare fiscală.

- publicitate -

Anunţul făcut de vicepremierul Dragnea vizează desprinderea părţii de control din Ministerul Finanţelor, astfel, am avea de a face cu trei instituţii distincte care au format până acum Ministerul Finanţelor.

La dezbaterile generale asupra Bugetului pe 2013 din comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, ministerul Finanțelor Publice, dl. Daniel Chiţoiu a declarat:

„Vom restructura din temelii structurile de control, Garda Financiară, Comisia de Supraveghere şi Control Vamal, Unitatea de Investigaţii. Le-am cerut un raport acum 3-4 zile să îmi spună ce au confiscat, ce au făcut în luna ianuarie, toată Garda Financiară din România, toată structura de Control Vamal din România, toată Anti-frauda. Care credeţi că sunt rezultatele? Au confiscat cantitatea „enormă” de 978 de litri de alcool şi 1,3 milioane de bucăţi de ţigarete. Astea sunt rezultatele, ca să vedeţi eficienţa structurilor de control anti-evaziune. Vom înfiinţa o structură nouă cu oameni competenţi şi integri. Nu putem să reducem evaziunea fiscală şi nu putem să avem un nivel de colectare a veniturilor cu asemenea oameni”

1 COMENTARIU