Timbrul de mediu va fi avizat marti, prin ordonanta de urgenta, care va fi aplicata imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, a anuntat Victor Ponta.

Ordonanta privind timbrul de mediu se afla pe ordinea de zi a sedintei de guvern de miercuri, 13 feb a.c., dar reprezentantii executivului au decis sa amane cu o saptamana aprobarea.

„A fost azi o discutie daca facem proiect de lege sau ordonanta de urgenta pentru timbrul de mediu. Opinia ministrului Mediului si a mea este ca avem o situatie in care trebuie sa avem certitudine. Saptamana viitoare, din proiect de lege, va fi ordonanta de urgenta. Va ramane in dezbatere publica. Saptamana viitoare trebuie sa o adoptam. Am facut o singura modificare, dar fara impact bugetar mare. Pentru prima data, o sa avem prime pentru cei care folosesc masini electrice sau total nepoluante’, a afirmat Victor Ponta, citat de Agerpres.

In proiectul de ordonanta gandit sa modifice si sa completeze legea 9/2012 se propune ca taxa sa fie crescuta cu cateva zeci de procente (in medie 10%, insa si 80% la unele modele) pentru masinile Euro 3 si Euro 4, vizate fiind cele mai populare masini rulate din tara, precum Volkswagen Golf, Opel Astra sau Ford Focus.

Cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca aceste masini au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Intr-un document elaborat de Ministerul Mediului si transmis presei se arata ca taxa va ramane la aceleasi cote pentru masini Euro 5, in timp ce pentru Euro 6, masini hibride si electrice, nu va fi platit nimic.

In acelasi timp, insa, acelasi document include si un tabel cu scaderi de taxe pentru masini tip Euro 5, cu exceptia modelului Dacia Logan, cu o emisie mai mare de CO2, unde taxa creste.

INFO: Folositi acest calculator pentru calcul informativ si comparativ intre taxa de poluare 2012 si timbrul de mediu 2013.

- Publicitate -