Andrei Stefan, consilierul ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu a declarat pentru Hotnews că noua structura de antifrauda – Directia Nationala Antifrauda Fiscala si Vamala – va functiona in subordinea ANAF si va prelua atributiile Garzii Financiare, ale Directiei de supraveghere accize si operatiuni vamale din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor si ale Unitatii de investigatii fiscale din cadrul ANAF.

In ultimele zile au existat declaratii publice ale oficialilor guvernamentali potrivit carora noua structura ii va fi „luata” lui Daniel Chtoiu urmand sa functioneze in subordinea premierului. „Nu poate fi vorba de o mutare, nici a ANAF si nici a noii structuri la Guvern. Sa nu uitam ca sistemele informationale cat si aplicatiile procedurale sunt interdependente cu celelalte structuri ANAF, centrale si locale”, mai spune Stefan.

Aceasta structura de control operativ e similara structurilor de control din cadrul autoritatilor fiscale din tari membre ale UE. „Toate aceste structuri sunt subordonate institutional autoritatiilor  fiscale”, mai arata consilierul vicepremierului

Legat de declaratiile domnului Andrei Zaharescu (n,red: cel care a declarat ca noua structura ii va fi luata lui Chitoiu), adauga Andrei Stefan, e posibil sa fie o confuzie.”Din cate stiu, la Guvern exista un grup de lucru interinstitutional pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale care a fost preluat de la CSAT si care are rolul de a sprijini schimbul de informatii intre institutiile componente”, conchide Stefan.

Saptamana trecuta, vicepremierul Liviu Dragnea declara. „In cazul in care in foarte scurt timp ANAF nu prezinta acest lucru (n.red. un plan de masuri pentru combaterea evaziunii fiscale), s-ar putea sa se ia decizia de a se infiinta o structura specializata la nivelul premierului”

- Publicitate -