M.Isărescu: Creșterea economică vine din bani munciți, din productivitate și din investiții

56

Luni, 11 feb 2013 | Brașov – În cadrul conferinței din proiectului Academica, proiect educaționael al BNR dedicat cadrelor didactice din învăţământul universitar, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a susținut o prezentare cu tema „Ce poate si ce nu poate face o banca centrala”, despre următoarele subiecte:
I. Intervenţia statului în economie şi specializarea politicilor economice
II. Ce trebuie să facă politica monetară?
III. Cum au acţionat băncile centrale în perioada precriză?
IV. Provocări postcriză la adresa consensului cu privire la misiunea politicii monetare
V. Politica monetară în România

Tiparitul unei bancnote de 100 de lei ne-ar costa 2 – 3 bani, am putea face un profit bunicel. Dar am produce un puseu inflationist care ar duce la crize fara precedent. In situatia asta au ajuns Argentina sau Zimbabwe, ca sa nu mai vorbesc de Republica de Weimar, care in anii 1920 – 1930 ajunsese sa tipareasca o bancnota cu 24 de zero-uri – imaginati-va cum arata – cu care dimineata cumparai o paine, iar seara doar o felie de paine. De aia a si ajuns Hitler la putere. O banca centrala trebuie sa duca o politica prudenta in toate privintele, iar noi asta am facut, chiar daca am deranjat de multe ori folosind cuvantul prudenta”

Isarescu: Politica fiscala trebuie sa aiba si ea un singur obiectiv si anume asigurarea veniturilor la bugetul de stat

Rolul bancii centrale trebuie sa fie unul care sa asigure stabilitatea preturilor, iar politicile economice trebuie sa fie articulate si anticiclice. Pentru perioada urmatoare, atragerea fondurilor europene va deveni extrem de importanta pentru Romania. Pentru ciclul bugetar 2014-2020, Romania va primi 40 de miliarde de euro, foarte important fiind ca aceasta suma sa fie accesata. Atragerea fondurilor europene ar fi o solutie pentru asigurarea cresterii economice, dar si pentru finantarea deficitului de cont curent al tarii, a mai spus guvernatorul BNR

„Politica fiscala trebuie sa aiba si ea un singur obiectiv si anume asigurarea veniturilor la bugetul de stat. Din pacate, corectiile sunt greu de facut si trebuie facute cu diviziunea muncii. Ele trebuie facute in timp. Daca un comportament este neadecvat iesirea din prociclitate este extrem de dificila. Ai ramas in pielea goala sau aproape. Daca o politica a accentuat o crestere economica in trei-patru ani iesirea din procicilitate se face intr-o perioada mult mai lunga. Insa, toata lumea are impresia ca o crestere economica vine odata cu tiparirea banilor sau din cai verzi pe pereti. Total gresit, cresterea economica vine din bani munciti, din productivitate si din investitii” , a mai spus Guvernatorul.

Repararea bilanturilor si reducerea gradului de indatorare nu sunt actiuni intreprinse doar de banci, ci si de populatie si companii, a declarat luni la Brasov Guvernatorul BNR Mugur Isarescu. „Atat oferta, cat si cererea de credite sunt acum probabil putin influentabile (sau cel putin intr-o masura mai mica decat in mod normal) de un stimul de politica monetara”, a mai spus Guvernatorul. Dependenta ridicata de surse volatile de finantare externa creste senzitivitatea cursului de schimb la modificarile ratei dobanzii, dar functionarea standard a canalului cursului de schimb este distorsionata, mai considera Isarescu.

Dimensiunea dezechilibrului de cont curent este inca ridicata (in vecinatatea valorii de referinta definite in cadrul mecanismului european de prevenire a dezechilibrelor macroeconomice excesive)

Referințe anexate:
– articol Hotnews.ro 11 februarie 2013
Prezentarea integrala a Guvernatorului BNR

- Publicitate -