La sfârșitul lunii ianuarie, șeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, declara că reducerea TVA în anumite sectoare nu este o idee bună, întrucât din experiența altor state a rezultat că o astfel de măsură nu ajută consumatorul.

Declarație Erik de Vrijer

“Nu este o idee bună să se fragmenteze sistemul fiscal, să aveţi scutiri, cote mai mici şi complicaţii de genul acesta. Experienţa din alte ţări ne arată că dacă reduci cota de TVA la restaurante, hoteluri, la anumite produse, aceşti bani vor ajunge în altă parte, nu ajută consumatorul”.

La finalul întrevederii cu FMI, premierul Victor Ponta a declarat că reducerea TVA la 9% pentru pâine ar putea fi aplicată de la 1 iulie ca proiect-pilot dacă veniturile bugetare vor creşte asfel încât să acopere deficitul de 200 de milioane de lei generat de această decizie.

Despre discuțiile cu delegaţia FMI despre reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, premierul a declarat:

“Avem o discuţie din nou la sfârşit de mai, început de iunie, şi o să încercăm atunci, de la 1 iulie, odată cu rectificarea bugetară, să facem acel proiect pilot pentru un singur produs, pentru a vedea dacă opinia noastră, şi anume că un TVA redus, duce în realitate la încasări mai mari şi la combaterea evaziunii fiscale este reală”.

Referitor la același reducerea TVA la pâine, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, arăta săptămâna trecută, că măsura reducerii TVA la 9% la pâine ar putea fi introdusă experimental în al doilea semestru din 2013, urmărindu-se reducerea evaziunii fiscale.

- publicitate -

Despre reducerea CAS – contribuțiilor de asigurări sociale, Erik de Vrijer, a declarat:

„Sunt probleme pe piaţa muncii care au nevoie de mai multă intervenţie şi care trebuie să aştepte creşterea economiei pentru a fi abordate. Mă gândesc, în particular, la rata scăzută de ocupare a populaţiei. În acest context, guvernul a actualizat planul naţional de ocupare, cu accent pe facilităţile de formare profesională, pe ucenicie, credem că este un pas bun pentru ajuta tinerii să găsească un job pe piaţa muncii.
Am căzut de acord că vom analiza reducerea CAS şi a ceea ce trebuie făcut pentru a ajuta la crearea de noi locuri de muncă în anii următori. Avem nevoie de timp pentru a analiza acest lucru. Este un subiect complicat pentru că, dacă reduci CAS-urile la angajator, care sunt relativ ridicate, cum găseşti resurse să finanţezi sistemul de pensii sau de sănătate, să plăteşti indemnizaţiile de şomaj?”

Oficialul FMI a spus că susțin stabilirea unor taxe care nu au efecte negative pentru muncă sau investiţii, poate taxele de proprietate sau accizele, și a subliniat că este important să nu existe disfuncţionalităţi în sistemul de protecţie socială şi în finanţarea sistemului de sănătate.

FMI va analiza dacă pot fi eliminate anumite exceptări de la plata CAS, dacă se poate lărgi baza de taxare sau dacă va fi nevoie de compensare prin alte venituri bugetare.