București, 19 februarie 2013 | Statul român riscă să reintre în atenția Comisiei Europene, în urma taxelor suplimentare noi care vizează produse cum ar fi energia electrică, gazul natural sau cărbunele, avertizează Deloitte Tax printr-un comunicat de presă remis redacţiei CFNET.

Principalele modificări semnalizate de consultanții fiscali Deloitte sunt:
• taxele pentru fiecare MWh facturat de operatorii de transport și distribuție de energie electrică și gaz natural, și
• 0,5% din veniturile societăților care se ocupă cu extracția/ exploatarea și comercializarea resurselor naturale (inclusiv cărbunele).

Modificările au fost introduse prin OG

„Neconformitatea acestor taxe suplimentare cu legislația europeană se observă cel mai ușor pentru produsele accizabile (cărbune, gaz și electricitate). Pentru acestea, principiile și regulile generale de taxare au fost stabilite la nivelul întregii Uniuni Europene”, subliniază Mihai Petre, Senior Manager Vamă și Comerț Internațional în cadrul Deloitte România.

Chiar dacă, în contextul actual al economiei, România se află în situația în care trebuie să găsească soluții de a suplimenta veniturile bugetului de stat, aceste soluții trebuie să fie conforme cu legislația europeană.

„Orice altfel de demersuri nu vor fi sustenabile pe termen lung și pot atrage sancțiuni pentru România, așa cum a fost și cazul eliminării antrepozitelor fiscale de depozitare a produselor accizabile în septembrie 2010, pe care am reușit să le reintroducem anul acesta cu ajutorul Comisiei Europene”, încheie Mihai Petre.

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta. Pentru o descriere amanuntita a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu Limited si a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 200.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

- Publicitate -