Autor: Georgeta Serban Matei, consultant fiscal, expert contabil, editor PortalContabilitate.ro
Intrebare: In cazul achizitiei unui bun de origine intracomunitara (bun produs si transportat direct din UE) de la un furnizor (cumparator revanzator) nestabilit in UE si care nu are cod valid de TVA din UE, se poate aplica o scutire de TVA sau masura de simplificare prevazuta la operatiuni triunghiulare?
Soluție PortalContabilitate.ro: Desi nu ati precizat, consider ca achizitia bunului respectiv se efectueaza pe teritoriul Romaniei. In situatia in care cumparatorul este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania. are loc o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila pe teritoriul Romaniei prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. Am in vedere definitia preluata din articolul 130^1 din Codul fiscal, alineatul 1, conform careia achizitiile intracomunitare se refera la „bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.”. In acest context, sunt aplicabile si prevederile articolului 132^1 denumit ” Locul achizitiei intracomunitare de bunuri” conform caruia locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul.
In situatia in care cumparatorul bunurilor nu este inregistrat in scopuri de TVA, suma datorata se achita efectiv bugetului de stat, dar numai daca valoarea bunului respectiv depaseste plafonul de 10.000 euro (34.000 lei).
In fiecare din cele doua situatii posibile, operatiunea se raporteaza si prin declaratia recapitulativa cod 390, fara a fi necesara existenta codului de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului pe teritoriul comunitar.
Referitor la partenerul dvs., respectiv cumparatorul revanzator trebuie sa cunoasteti faptul ca prin OMFP 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”, se regaseste o „NOTA”, prin care, la punctul 1, se prezinta procedura de lucru privind raportarea A.I.C. in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene pe teritoriul Romaniei:
– la coloana „Tara”, se inscrie codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara
– la coloana „Cod operator intracomunitar” , nu se inscrie nimic.
– la coloana „Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar” , se inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura.
– la coloana „Tipul operatiunii”, se inscrie simbolul „A”
– la coloana „Baza impozabila”, se inscrie valoarea tranzactiei/tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor.
Astfel, raportarea prin declaratia cod 390 se efectueaza in situatia in care exista indicii suficiente pentru a considera ca furnizorul este o persoana impozabila.
In alta ordine de idei, pentru situatia prezentata nu pot fi aplicate masurile de simplificare specifice operatiunilor triunghiulare. Acest tratament fiscal este aplicabil numai in situatia in care tranzactia se efectueaza intre 3 parteneri, fiecare dintre ei fiind persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in statul sau membru.
Autor: Georgeta Serban Matei, consultant fiscal, expert contabil, editor PortalContabilitate.ro
Sursa: Articol preluat cu acordul editurii Rentrop & Straton.