Timbrul de mediu: Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern

45

Marţi, 19 feb 2013, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind timbrul de mediu pentru autovehicule, ordonanţă care va intra în vigoare pe 15 martie.
Normele de aplicare vor fi redactate şi aprobate până la intrarea în vigoare.

Faţă de proiectul prezentat în ianuarie, noutăţile sunt următoarele:
– va creste taxa pentru masinile diesel Euro 3 si Euro 4, considerandu-se ca emisiile poluante sunt mai mari la acestea,
– se va acorda un eco-tichet de 2.500 euro pentru maşinile electrice
– a crescut valoarea timbrului de mediu pentru masinile Euro 3 si Euro 4 cu motoare diesel fiindca la acestea emisiile poluante din pulberi sunt mai mari
– la masinile Euro 5 diferentele dintre timbrul de mediu la diesel si cel la benzina sunt minime

- Publicitate -

Ministerul Mediului a pus pe 23 ianuarie in dezabatere publica proiectul de ordonanta pentru timbrul de mediu, iar la dezbaterea organizata la Minister, opiniile au fost divergente. Dacia a cerut taxe mai mari pentru masinile diesel Euro 3 si Euro 4 spre exemplu, iar cetatenii s-au plans ca din contra, pentru aceste masini taxele ar trebui sa fie mai mici.

In proiectul de ordonanta gandit sa modifice si sa completeze legea 9/2012 sunt cateva lucruri controversate. Se propune ca taxa sa fie crescuta cu cateva zeci de procente (in medie 10%, insa si 80% la unele modele) pentru masinile Euro 3 si Euro 4, vizate fiind cele mai populare masini rulate din tara, precum Volkswagen Golf, Opel Astra sau Ford Focus.

Reprezentanţii APIA susţin propunerea Guvernului şi consideră că maşinile foarte vechi din Germania şi alte ţări din Vest nu mai sunt un pericol fiindca nu e rentabil să aduci o maşina atât de veche şi cu costuri mari de întreţinere.

- Publicitate -

3 COMENTARII

  1. Sunt aberante aceste taxe de timbru ptr Euro 3 si 4
    Cand a fost lansat Logan e3, Romania s-e afisa pe toate pietele cu acest motor acum onoratii nostri lideri au uitat
    Nu inteleg cum E1, E2 sunt mai poluante ca e3 si E4 dar taxa este mai mica. Ce inseamna ca au viata mai putina si vor circula un timp limitat.
    De ce nu se face o diferenta intre masinile autohtone si cele aduse de afara de baieti intreprinzatori
    Pentru uni muma pentru altii ciuma