Într-un articol publicat pe cursdeguvernare.ro, Gabriel Biriş analizează noile modificări ale Codului fiscal, aduse prin OUG 8/2013, intrată în vigoare pe 1 februarie, şi privind plata TVA la incasarea facturii, OG 15/2012.

Despre plata TVA la încasarea facturii, avocatul spune că masura este neutră din punct de vedere al veniturilor la buget şi că aplicarea acestui regim derogatoriu a fost ceruta de catre mediul de afaceri si a generat aprecieri pozitive in piata.
Măsura nu a fost apreciată de specialisti, întrucât specialiştii au atras atenţia că măsura va afecta în special firmele mici, adica celor care “facilitatea” le este adresată. Explicaţia este simpla: firmele mari care lucrează cu firme mici vor fi dezavantajate de faptul ca nu vor putea deduce TVA la primirea facturii, ele colectând TVA la emiterea de facturi. Diferenţă de tratament le afectează în mod evident cash-flow. În plus, soft-ul de gestiune va trebui adaptat pentru a putea ţine evidenţa dublă.

Referitor la impozitarea microîntreprinderilor, G. Biriş precizează că masura creează însa o problemă exact pentru investitorii pe care dorim în mod special să îi atragem: firme mari care fac greenfield investments.
Daca un astfel de investitor va veni în România în 2013, firma nou infiinţată va fi obligatoriu plătitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor. Presupunând că investiţia nu va fi finalizată în 2013, ci în anul următor (lucru perfect posibil), investitorul nu va obţine venituri în 2013, deci va incheia anul ca microintreprindere, urmând ca eventual, din anul următor – odată cu începerea producţiei, să treacă la plata impozitului pe profit. Acest lucru îi va atrage un mare dezavantaj: pierderea fiscală din 2013 nu va putea fi reportata!

Referinţe:
articolul integral cursdeguvernare.ro

- Publicitate -