D.Manolescu (MFP): Normele vor fi gata în următoarele două-trei săptămâni, revizuirea sistemului TVA la încasare probabil în aprilie

39

Eventualele „corecţii“ ale sistemului de plată a TVA la încasarea facturii ar putea să fie aplicate începând cu 1 aprilie, iar normele metodologice pentru clarificarea modificărilor fiscale aprobate de Guvern la sfârşitul lunii ianuarie vor fi gata în următoarele două-trei săptămâni, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu politica fiscală.

„Încă nu există date concrete despre efectele sistemului TVA la încasare. Termenul limită pentru depunerea deconturilor de TVA este 25 februarie. Săptămâna viitoare vom avea primele informaţii legate de efectele aplicării acestei măsuri în ianuarie. Apoi vom extinde analizele. Există semnale în piaţă că sistemul a creat probleme şi îi afectează tocmai pe cei care ar fi trebuit să fie favorizaţi de această măsură. Suntem receptivi. Pe măsură ce vom avea date, vom vedea cum putem îmbunătăţi sistemul“, a spus Manolescu la conferința Chief Financial Officers Forum.

Perioada fiscală pentru TVA este luna sau trimestrul, iar ideal ar fi ca eventualele corecţii pentru noul sistem să fie aplicate la începutul unui trimestru, cel mai probabil în aprilie, a explicat Manolescu.

El a arătat că este analizată varianta ca sistemul de TVA la încasare să fie opţional, nu obligatoriu, precum şi posibilitatea extinderii termenului de 90 de zile la care TVA devine exigibilă. Însă, deocamdată nu este luată o decizie cum să fie corectat sistemul TVA la încasare.

Secretarul de stat de la Finanţe a adus în discuţie cazurile unor companii mari, relatate de presă, care au renunţat la colaborarea cu firmele mici pentru a evita problemele legate de cash-flow, apărute în urma aplicării noului sistem de TVA.

Ziarul Financiar a scris în ianuarie că omul de afaceri Valer Blidar, unul dintre cei mai importanţi industriaşi români, care deţine fabrica Astra Vagoane Călători din Arad, analizează rezilierea unor contracte cu 400 de furnizori, firme mici, cu trei-patru angajaţi, cu care lucra pentru producţia de vagoane, din cauza măsurii ce obligă firmele mici la plata TVA la încasare.

- Publicitate -